Μυρμηγκοφάγο θηλαστικό

Επιστημονική ταξινόμηση Aardvark

Βασίλειο
Animalia
Ζωολογική διαίρεσις
Χορδάτα
Τάξη
Μαμαλία
Σειρά
Tubulidentata
Οικογένεια
Orycteropodidae
Γένος
Orycteropus
Επιστημονικό όνομα
Orycteropus μετά

Κατάσταση διατήρησης Aardvark:

Λιγότερη ανησυχία

Τοποθεσία Aardvark:

Αφρική

Διασκέδαση Aardvark:

Μπορεί να κινηθεί έως 2 πόδια εδάφους σε μόλις 15 δευτερόλεπτα!

Γεγονότα Aardvark

Λεία
Τερμίτες, μυρμήγκια
Όνομα Young
νεογνό ζώου
Ομαδική Συμπεριφορά
  • Μονήρης
Διασκεδαστικό γεγονός
Μπορεί να κινηθεί έως 2 πόδια εδάφους σε μόλις 15 δευτερόλεπτα!
Εκτιμώμενο μέγεθος πληθυσμού
Αγνωστος
Μεγαλύτερη απειλή
Απώλεια κατοικίας
Το πιο διακριτικό χαρακτηριστικό
Μακριά, κολλώδης γλώσσα και αυτιά σαν κουνέλι
Αλλα ονόματα)
Antbear, γήινο χοίρο
Περίοδο κυοφορίας
7 μήνες
Βιότοπο
Αμμώδες και πηλό έδαφος
Αρπακτικά
Λιοντάρια, λεοπάρδαλες, ύαινες
Διατροφή
Omnivore
Μέσο μέγεθος απορριμμάτων
1
ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
  • Νυκτερινός
Συνηθισμένο όνομα
Μυρμηγκοφάγο θηλαστικό
Αριθμός ειδών
18
Τοποθεσία
υποσαχάρια Αφρική
Σύνθημα
Μπορεί να μετακινήσει 2 πόδια εδάφους σε μόλις 15 δευτερόλεπτα!
Ομάδα
Θηλαστικό ζώο

Φυσικά χαρακτηριστικά του Aardvark

Χρώμα
  • καφέ
  • Γκρί
  • Κίτρινος
Τύπος δέρματος
Μαλλιά
Μέγιστη ταχύτητα
25 μίλια / ώρα
Διάρκεια ζωής
23 χρόνια
Βάρος
60 κιλά - 80 κιλά (130 κιλά - 180 κιλά)
Μήκος
1,05m - 2,20m (3,4ft - 7,3ft)
Ηλικία σεξουαλικής ωριμότητας
2 χρόνια
Ηλικία απογαλακτισμού
3 μήνες

Ταξινόμηση και εξέλιξη του Aardvark

Το Aardvarks είναι μικρά θηλαστικά που μοιάζουν με χοίρους που βρίσκονται κατοικούν σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών οικοτόπων σε όλη την Αφρική, νότια της Σαχάρας. Είναι ως επί το πλείστον μοναχικοί και περνούν τις μέρες τους κοιμούνται σε υπόγεια λαγούμια για να τους προστατεύουν από τη ζέστη του αφρικανικού ήλιου, αναδύοντας το πιο δροσερό βράδυ για να ψάξουν για φαγητό. Το όνομά τους προέρχεται από τη γλώσσα της Αφρικής στη Νότια Αφρική και σημαίνει Earth Pig, λόγω του μεγάλου ρύγχους και του χοίρου. Το Aardvarks είναι μοναδικό μεταξύ των ζώων, καθώς είναι τα μόνα είδη που επιβιώνουν στην οικογένεια των ζώων τους. Μέχρι πρόσφατα, πιστεύεται ευρέως ότι συνδέονταν στενότερα με άλλα εντομοκτόνα όπως τα αρμαδίλος και οι παγκολίνες, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τους στενότερους συγγενείς τους που πιστεύεται ότι ήταν ελέφαντες.



Ανατομία και εμφάνιση Aardvark

Τα αυτιά έχουν μια μοναδική εμφάνιση μεταξύ των θηλαστικών (και μάλιστα όλων των ζώων) καθώς εμφανίζουν φυσικά χαρακτηριστικά ενός αριθμού διαφορετικών ειδών ζώων. Έχουν μεσαίου μεγέθους, σχεδόν άτριχα σώματα και μακρά ρύγχη που τα κάνουν να φαίνονται ξεκάθαρα σαν χοίροι στην αρχή, με παχύ δέρμα που και τα προστατεύει από τον καυτό ήλιο και επίσης από το να τραυματιστούν από τσιμπήματα εντόμων. Είναι σε θέση να κλείσουν τα ρουθούνια τους για να εμποδίσουν τη σκόνη και τα έντομα να εισέλθουν στη μύτη τους. Έχουν σωληνοειδή αυτιά που μοιάζουν με κουνέλι που μπορούν να σταθούν στο άκρο αλλά μπορούν επίσης να διπλωθούν επίπεδα για να αποτρέψουν την είσοδο ρύπων όταν είναι υπόγεια. Τα Aardvarks έχουν ισχυρά, νύχια σε καθένα από τα πόδια τους που μοιάζουν με φτυάρι που μαζί με το γεγονός ότι τα οπίσθια πόδια τους είναι μακρύτερα από τα μπροστινά πόδια τους, τα καθιστά ισχυρά και ικανά σκάφτες ικανά να ανασκαφούν τεράστιες ποσότητες γης με ανησυχητικό ρυθμό. Λόγω του γεγονότος ότι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους υπόγεια ή κυνήγι στο σκοτάδι τη νύχτα, έχουν κακή όραση, αλλά είναι σε θέση να περιηγηθούν εύκολα στο περιβάλλον τους χρησιμοποιώντας την εξαιρετική τους αίσθηση μυρωδιάς τόσο για να βρουν θήραμα όσο και για να αισθανθούν πιθανούς κινδύνους.



Διανομή Aardvark και Habitat

Το Aardvarks βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ενδιαιτημάτων σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, από ξηρές ερήμους έως τις περιοχές με υγρό τροπικό δάσος. Η μόνη προϋπόθεση (εκτός από την καλή πρόσβαση σε άφθονο φαγητό και νερό) είναι να έχουμε καλό έδαφος στο οποίο μπορούν να σκάψουν τα εκτεταμένα λαγούμια τους. Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ ειδικευμένος στο σκάψιμο σε αμμώδεις ή αργιλικούς τύπους εδάφους, οι πιο βραχώδεις περιοχές αποδεικνύουν μεγαλύτερη πρόκληση να δημιουργήσουν τα υπόγεια σπίτια τους, ώστε το aardvark να μετακινηθεί σε μια άλλη περιοχή όπου οι συνθήκες του εδάφους ταιριάζουν καλύτερα στο σκάψιμο. Τα λαγούμια τους μπορούν να έχουν μήκος έως και 10 μέτρα (33 πόδια) σε μια οικιακή εμβέλεια που μπορεί να είναι οπουδήποτε από 2 έως 5 χιλιόμετρα τετράγωνο. Τα λαγούμια τους έχουν συχνά πολλές εισόδους και είναι πάντα αριστερά πρώτα, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσουν πιθανούς αρπακτικούς χρησιμοποιώντας εύκολα την έντονη αίσθηση της όσφρησης.

Συμπεριφορά και τρόπος ζωής του Aardvark

Το Aardvarks είναι κυρίως μοναχικά ζώα που ενώνονται μόνο για να ζευγαρώσουν και δεν βρίσκονται ποτέ σε μεγάλες ομάδες. Ζουν σε υπόγεια λαγούμια για να τα προστατεύουν τόσο από τον καυτό ήλιο της ημέρας όσο και από τα αρπακτικά. Το Aardvarks είναι νυχτερινά θηλαστικά, αφήνοντας μόνο την ασφάλεια του λαγούμι κάτω από την κάλυψη της νύχτας όταν πηγαίνουν σε αναζήτηση τροφής και νερού, συχνά ταξιδεύουν αρκετά μίλια για να βρουν τα μεγαλύτερα αναχώματα τερμιτών καθοδηγούμενα από την εξαιρετική ακοή και την αίσθηση της όσφρησης. Παρά το γεγονός ότι συχνά έχει ένα μεγάλο λαγούμι αποτελούμενο από ένα εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων, τα aardvarks είναι επίσης γνωστό ότι είναι σε θέση να ανασκάψουν γρήγορα μικρά προσωρινά λαγούμια όπου μπορούν να προστατευτούν γρήγορα αντί να πρέπει να επιστρέψουν στην αρχική τους κατοικία.



Aardvark Αναπαραγωγή και κύκλοι ζωής

Το Aardvarks έχει συγκεκριμένες εποχές ζευγαρώματος που συμβαίνουν κάθε χρόνο. Ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζει το aardvark νεαρός μπορεί να γεννηθεί είτε τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο, είτε τον Μάιο έως τον Ιούνιο σε άλλες περιοχές. Γνωστό ότι έχει μωρά τα περισσότερα χρόνια, οι γυναίκες aardvarks γεννούν έναν μόνο απόγονο μετά από μια περίοδο κύησης που συνήθως διαρκεί περίπου 7 μήνες. Τα νεογέννητα aardvarks ζυγίζουν συχνά μόλις 2 κιλά και γεννιούνται με άτριχο, ροζ δέρμα για την ασφάλεια του λαγούμι της μητέρας τους. Οι Baby aardvarks περνούν τις πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής τους στην ασφάλεια του υπόγειου λαγούμι προτού αρχίσουν να βγαίνουν έξω με τη μητέρα τους κάτω από την κάλυψη της νύχτας. Ωστόσο, παρόλο που συνοδεύουν τη μητέρα τους για αναζήτηση τροφής, δεν απογαλακτίζονται έως ότου είναι περίπου τριών μηνών. Οι νέοι aardvarks ζουν με τη μητέρα τους στο λαγούμι της μέχρι να είναι περίπου έξι μηνών όταν μετακινούνται για να σκάψουν το δικό τους λαγούμι. Αν και η διάρκεια ζωής τους στην άγρια ​​φύση δεν είναι απολύτως σαφής, οι aardvarks τείνουν να ζουν για περισσότερο από 20 χρόνια σε αιχμαλωσία.

Διατροφή Aardvark και Prey

Η διατροφή του aardvarks αποτελείται κυρίως από μυρμήγκια και τερμίτες, με τους τερμίτες να είναι η προτιμώμενη πηγή τροφής τους. Παρόλα αυτά, είναι γνωστό ότι τρώνε επίσης άλλα έντομα όπως σκαθάρια και προνύμφες εντόμων. Τα σπάρδακα είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να είναι εντομοκτόνα, με ισχυρά άκρα και νύχια που είναι ικανά να εισχωρήσουν στο σκληρότερο εξωτερικό κέλυφος των αναχωμάτων τερμιτών πολύ αποτελεσματικά. Μόλις σπάσουν στο ανάχωμα, στη συνέχεια χρησιμοποιούν τη μακριά, κολλώδη γλώσσα τους για να συγκομίσουν τα έντομα μέσα και να τα τρώνε ολόκληρα χωρίς μάσημα καθώς στη συνέχεια αλέθονται στα μυϊκά στομάχια τους. Ένα από τα πιο διακριτικά χαρακτηριστικά του aardvarks είναι το γεγονός ότι έχουν κολόνες-μάγουλα-δόντια που δεν εξυπηρετούν καθόλου λειτουργικό σκοπό. Με μερικά μεγαλύτερα είδη μυρμηγκιών που πρέπει να μασήσουν χρησιμοποιούν τους κοπτήρες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος τους. Οι Aardvarks μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες τεχνικές για να εισχωρήσουν σε υπόγεια φωλιές μυρμηγκιών.

Predators και απειλές του Aardvark

Παρά το γεγονός ότι το aardvarks είναι νυχτερινά ζώα που ζουν με την ασφάλεια των υπόγειων λαγούμι, απειλούνται από έναν αριθμό διαφορετικών αρπακτικών σε όλο το φυσικό τους περιβάλλον. Τα λιοντάρια, οι λεοπαρδάλεις, οι ύαινες και τα μεγάλα φίδια (κυρίως οι πύθωνες) είναι οι κυριότεροι θηρευτές του aardvarks, αλλά αυτό διαφέρει ανάλογα με το πού ζει το aardvark. Η κύρια μορφή άμυνας τους είναι να ξεφύγουν πολύ γρήγορα υπόγεια, ωστόσο, είναι επίσης γνωστό ότι είναι αρκετά επιθετικοί όταν απειλούνται από αυτά τα μεγαλύτερα ζώα. Οι Aardvarks χρησιμοποιούν τα δυνατά, αιχμηρά νύχια τους για να δοκιμάσουν και να τραυματίσουν τον επιτιθέμενο τους μαζί με να κλωτσήσουν το απειλητικό ζώο με τα ισχυρά πίσω πόδια τους. Το Aardvarks απειλείται επίσης από ανθρώπους που τους κυνηγούν και καταστρέφουν τους φυσικούς τους χώρους.



Ενδιαφέροντα γεγονότα και χαρακτηριστικά του Aardvark

Οι Aardvarks χρησιμοποιούν τη μακριά, κολλώδη γλώσσα τους για να περιτύλιξαν έως και 50.000 έντομα τη νύχτα από εσωτερικούς αναχώματα τερμιτών ή υπόγεια φωλιές μυρμηγκιών. Οι γλώσσες που μοιάζουν με σκουλήκια μπορούν πραγματικά να μεγαλώσουν έως και 30 εκατοστά σε μήκος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να φτάσουν περισσότερους τερμίτες ακόμη περισσότερο στο ανάχωμα. Η αγάπη τους για τα έντομα οδήγησε στην πραγματικότητα το aardvarks επίσης γνωστό ως Antbears! Αρκετά ενδιαφέρον, τα aardvarks πιστεύεται επίσης ότι παίρνουν σχεδόν όλη την υγρασία που χρειάζονται από το θήραμά τους, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει πραγματικά να πίνουν πολύ λίγο νερό. Οι Aardvarks πιστεύεται ότι είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς εκσκαφείς στον κόσμο με τα δυνατά άκρα και τα νύχια τους και τα πόδια που μοιάζουν με φτυάρι, βοηθώντας τους να μπορούν να μετατοπίσουν 2 πόδια εδάφους σε μόλις 15 δευτερόλεπτα!

Σχέση Aardvark με τους ανθρώπους

Λόγω του γεγονότος ότι περνούν τις ώρες της ημέρας κρυμμένες στην ασφάλεια των υπόγειων λαγούμι τους, που αναδύονται μόνο κάτω από την κάλυψη της νύχτας για να κυνηγήσουν φαγητό, σπάνια παρατηρούνται πολλοί άνθρωποι. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, κυνηγούνται από ανθρώπους για τροφή και επηρεάζονται όλο και περισσότερο από την επέκταση των ανθρώπινων πληθυσμών καθώς περισσότεροι από τους φυσικούς τους οικοτόπους εξαφανίζονται για να ανοίξουν δρόμους για την ανάπτυξη οικισμών.

Aardvark Conservation Status and Life Today

Σήμερα, τα aardvarks παρατίθενται από το IUCN ως είδος που είναι λιγότερο ανησυχητικό. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των πληθυσμών του aardvarks σίγουρα μειώθηκε σε ορισμένες χώρες, σε άλλες, ο αριθμός τους παραμένει σταθερός και συχνά απαντώνται συχνά σε προστατευόμενες περιοχές και περιοχές με κατάλληλους οικοτόπους. Ωστόσο, επηρεάζονται ολοένα και περισσότερο από την απώλεια ενδιαιτημάτων με τη μορφή αποψίλωσης και επέκτασης πόλεων και χωριών. Λόγω της απίστευτα αόριστης φύσης τους, τα ακριβή μεγέθη πληθυσμού δεν είναι πλήρως κατανοητά.

Δείτε όλα τα 57 ζώα που ξεκινούν με Α

Πώς να πω το Aardvark σε ...
ΑγγλικάΜυρμηγκοφάγο θηλαστικό
Βούλγαροςδόντι σωλήνα
ΚαταλανικάΜυρμήγκι χοίρου
Τσέχοςτσουγκράνα
δανικόςΓουρούνια εδάφους
ΓερμανόςΣκουληκαντέρα
εσπεράντοOrikteropo
ΙσπανικάOrycteropus μετά
ΕσθονικάΤούχνικ
φινλανδικόςφράουλα
γαλλική γλώσσαΑκρωτήριο Orycterope
ΓαλικίαςΧοίρος Ανθήλ
ΕβραϊκάΚοίλος
ΚροατίαΑφρικανικό anteater
ουγγρικόςΓήινο γουρούνι
ΙνδονησιακάΜυρμηγκοφάγο θηλαστικό
ιταλικόςOrycteropus μετά
ΙαπωνικάΤσούτσιμπουτα
λατινικάOrycteropus μετά
ΜαλαισίαςΆρντβαρκ
μαλτέζοςOrikteropu
Ολλανδόςaardvarken
ΣτίλβωσηΑφρικανική Ανταρκτική
ΠορτογαλικάΜυρμηγκοφάγο θηλαστικό
Σλοβενικάυπόγειος χοίρος
Σουηδικάγουρούνι
τούρκικοςΤο μέρος μας
ΒιετναμέζικαOrycteropus μετά
κινέζικαΜυρμηγκοφάγο θηλαστικό
Πηγές
  1. National Geographic, Διαθέσιμο εδώ: http://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/a/aardvark/
  2. African Wildlife Foundation, Διαθέσιμο εδώ: http://www.awf.org/wildlife-conservation/aardvark
  3. Κόκκινη λίστα IUCN, διαθέσιμη εδώ: http://www.iucnredlist.org/details/41504/0
  4. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide to the World Wildlife
  5. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Η παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια των ζώων
  6. David Burnie, Kingfisher (2011) Η Kingfisher Animal Encyclopedia
  7. Richard Mackay, University of California Press (2009) Ο άτλας των απειλούμενων ειδών
  8. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Εικονογραφημένη Εγκυκλοπαίδεια Ζώων
  9. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Εγκυκλοπαίδεια Ζώων
  10. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Η εγκυκλοπαίδεια των θηλαστικών

Ενδιαφέροντα Άρθρα