Γερανός

Επιστημονική ταξινόμηση γερανών

Βασίλειο
Animalia
Ζωολογική διαίρεσις
Χορδάτα
Τάξη
Πουλιά
Σειρά
Gruiformes
Οικογένεια
Gruidae
Επιστημονικό όνομα
Gruidae

Κατάσταση διατήρησης γερανού:

Κοντά στην απειλή

Τοποθεσία γερανού:

Αφρική
Ασία
Ευρασία
Ευρώπη
Βόρεια Αμερική
Ωκεανία

Γεγονότα γερανού

Κύριο θήραμα
Έντομα. Ψάρια, σιτάρι
Διακριτικό χαρακτηριστικό
Μεγάλο μέγεθος σώματος και μακρύ ράμφος
Wingspan
1.8m - 2.4m (71in - 95in)
Βιότοπο
Συγκρατημένοι υγρότοποι
Αρπακτικά
Fox, Eagle, Wildcats
Διατροφή
Omnivore
ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
  • Σμήνος
Αγαπημένο φαγητό
Έντομα
Τύπος
Πουλί
Μέσο μέγεθος συμπλέκτη
4
Σύνθημα
Πολλά είναι εξαιρετικά απειλούμενα είδη!

Φυσικά χαρακτηριστικά του γερανού

Χρώμα
  • καφέ
  • Γκρί
  • Καθαρά
  • Μπλε
  • Μαύρος
  • άσπρο
Τύπος δέρματος
Φτερά
Μέγιστη ταχύτητα
25 μίλια / ώρα
Διάρκεια ζωής
15 - 30 χρόνια
Βάρος
3,7 κιλά - 10 κιλά (8,2 κιλά - 22 κιλά)
Μήκος
1m - 1,4m (40in - 55in)

«Γερανοί χορεύουν για να προσελκύσουν έναν σύντροφο!»



Οι γερανοί είναι μια συλλογή από ψηλά είδη πουλιών με μακριά πόδια. Υπάρχουν 15 διαφορετικά είδη αυτών των πουλιών στον κόσμο, συνήθως με καφέ, λευκό ή γκρι χρωματισμό. Διαφορετικά είδη αυτών των πουλιών ζουν σε κάθε ήπειρο εκτός από τη Νότια Αμερική και την Ανταρκτική, συνήθως αναπαράγονται στο βορρά και πετούν νότια σε θερμότερα κλίματα για το χειμώνα. Το μεγαλύτερο πουλί της Αμερικής είναι ένας γερανός κοπής, που στέκεται ψηλά πέντε πόδια και απλώνει φτερά έως επτά πόδια. Είναι γνωστοί ότι είναι πολύ κοινωνικά πουλιά που εκτελούν περίπλοκους χορούς για να προσελκύσουν δια βίου συντρόφους.



5 Γεγονότα γερανών

  • Υπάρχουν 15 είδη γερανών στον κόσμο σήμερα
  • Τα πουλιά πετούν με τεντωμένο λαιμό και πόδια
  • Αυτά τα πουλιά είναι παμφάγα
  • Αυτά τα πολύ κοινωνικά πουλιά ζουν σε κοπάδια
  • Η πτήση τους τους φτάνει μέχρι τα 26.000 πόδια από το έδαφος

Επιστημονικό όνομα Crane

Δεκαπέντε διαφορετικά είδη αυτών των πουλιών ζουν σε πέντε ηπείρους. Όλα αυτά τα υπέροχα πουλιά ανήκουν στην τάξη Aves, στην τάξη Gruiformes, στην υπεροικογένεια Gruoidea και στην οικογένεια Gruidae. Το όνομα γερανός είναι γερμανικής προέλευσης, οι λέξεις Kran στα γερμανικά και kraan στα ολλανδικά. Ταυτόχρονα στην ιστορία, τον 16ο αιώνα, ο κόσμος εξελίχθηκε μέσω της Μέσης Αγγλίας ως γερανός. Η λέξη σημαίνει «να κλαίει βραχνά». Τώρα, η λέξη χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει κάποιον που απλώνει το λαιμό ή τα άκρα του όπως το πουλί, όπως στο, 'Έσπασε το λαιμό του.'

Τα υποείδη αυτών των σχοινιών και οι βιότοποί τους περιλαμβάνουν:

  • Ευρασιατικός (Κοινός) Γερανός της Βόρειας Ευρασίας, της Τουρκίας και του Καυκάσου
  • Sandhill Crane της Βόρειας Αμερικής, της Κούβας και της ανατολικής Σιβηρίας
  • Demoiselle Crane της βορειοδυτικής Αφρικής, της Ουκρανίας και της νότιας Ρωσίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Ασίας
  • Μπλε γερανός της Νότιας Αφρικής και της Ναμίμπια
  • Γερανός Wattled της Αιθιοπίας, της Νότιας Αφρικής και της Νότιας Αφρικής
  • Σιβηριακός γερανός της δυτικής Σιβηρίας και της βορειοανατολικής Σιβηρίας
  • Γερανός με κουκούλα της βορειοανατολικής Κίνας και της νοτιοανατολικής Ρωσίας
  • Γερανός κοπής του Καναδά, του Ουισκόνσιν και της Φλόριντα
  • Μαύρος γερανός της δυτικής και ανατολικής Αφρικής
  • Γκρίζο γερανό της Νότιας και Ανατολικής Αφρικής
  • Sarus Crane του Πακιστάν, βόρεια Ινδία, Νεπάλ, Indochina, Myanmar, βόρεια Αυστραλία
  • Brolga, Australian Crane of Australia και Βόρεια Νέα Γουινέα
  • Λευκός γερανός της Μογγολίας, βορειοανατολική Κίνα, ανατολική Ρωσία
  • Κόκκινος στεμμένος ιαπωνικός γερανός της βορειοανατολικής Κίνας, της νοτιοανατολικής Ρωσίας και της Ιαπωνίας
  • Μαύρος λαιμός γερανός της βόρειας Ινδίας, της δυτικής Κίνας και της κεντρικής Κίνας

Εμφάνιση και συμπεριφορά του γερανού

Αυτά τα πουλιά είναι τα ψηλότερα πουλιά που πετούν στον κόσμο και έχουν μέγεθος από μόλις 35 ίντσες έως 69 ίντσες. Το Demoiselle - είναι το μικρότερο και ο Sarus Crane είναι ο μεγαλύτερος. Αλλά το βαρύτερο είναι το Red Crown Japanese Crane, το οποίο ζυγίζει έως και 26 κιλά πριν πετάξει νότια για το χειμώνα ή βόρεια για το καλοκαίρι. Όλα τα πουλιά έχουν μακριά πόδια, μακρύ λαιμό, μεγάλα φτερά και απλοποιημένα σώματα. Διαφέρουν στο άνοιγμα των φτερών, με τα φτερά τους να έχουν στρογγυλεμένη εμφάνιση. Τα αρσενικά και τα θηλυκά φαίνονται τα ίδια, αλλά τα αρσενικά είναι λίγο μεγαλύτερα.

Τα φτερά και τα σημάδια ποικίλλουν ανάλογα με το περιβάλλον τους. Τα ανοιχτά υγρότοπα πουλιά έχουν συνήθως περισσότερο λευκό χρώμα από τα είδη από δάση ή μικρούς υγρότοπους. Τα πουλιά που ζουν στο δάσος ή σε μικρούς υγρότοπους έχουν γκρι χρώμα. Τα λευκά πουλιά γενικά μεγαλώνουν επίσης. Τα μικρότερα δασικά πουλιά με το πιο σκούρο χρώμα τους μπορούν να αναμειχθούν καλύτερα στο περιβάλλον τους ενώ φωλιάζουν. Από αυτούς τους κατοίκους των δασών, ο Sandhill - και οι γερανοί απλώνουν λάσπη στα φτερά τους για καλύτερη απόκρυψη από τους αρπακτικούς.

Όλοι αυτοί οι τύποι πουλιών εκτός από τους γερανούς Blue και Demoiselle έχουν γυμνό δέρμα στα πρόσωπά τους. Χρησιμοποιούν αυτό το δέρμα για να επικοινωνούν με άλλα πουλιά επεκτείνοντας και χαλαρώνοντας τους μυς τους. Αυτή η δραστηριότητα αλλάζει επίσης το χρώμα του προσώπου τους. Οι γερανοί μπλε, Wattled και Demoiselle μπορούν να μετακινήσουν τα φτερά στο κεφάλι τους για να σηματοδοτήσουν και το κοπάδι τους.

Αυτά τα πουλιά έχουν ειδικά χαρακτηριστικά λαιμού που τους βοηθούν να επικοινωνούν επίσης. Μερικοί έχουν μικρότερο αεραγωγό που πιέζει απαλά μόνο ένα οστό στο στήθος τους. Άλλοι έχουν έναν μακρύτερο σωλήνα που πιέζει βαθιά το οστό στο στήθος τους. Ακόμα και άλλα είδη γερανών έχουν συντήξει οστά του σωλήνα και το στήθος που δίνουν περισσότερη δύναμη στις κλήσεις τους. Σε αυτήν την τελευταία ομάδα, οι κλήσεις μπορούν να ταξιδέψουν για αρκετά μίλια.

Αυτές οι κλήσεις πουλιών περιλαμβάνουν ένα μεγάλο λεξιλόγιο. Αρχίζουν να μαθαίνουν αυτές τις ειδικές κλήσεις που λειτουργούν σαν ανθρώπινη γλώσσα από τη στιγμή που εκκολάπτονται. Οι πρώτες τους κλήσεις ζητούν φαγητό από τους γονείς και σηματοδοτούν ότι είναι ικανοποιημένοι ή χρειάζονται την προσοχή των γονέων. Σύντομα μαθαίνουν κλήσεις συναγερμού και κλήσεις που πρόκειται να ξεκινήσουν κατά την πτήση. Αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον με τις κλήσεις τους και μάλιστα σχηματίζουν ντουέτα.

Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, αυτά τα πουλιά γίνονται πολύ χωρικά και παραμένουν στην επικράτειά τους με πλήρη απασχόληση. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μη αναπαραγωγής, πολλά είδη αυτών των πουλιών σχηματίζουν μεγάλα κοπάδια, κοινωνικοποιούνται, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και τρέφονται μαζί. Τα πουλιά που τρώνε κυρίως φυτά τρέφονται με κοπάδια, αλλά αυτά που τρώνε κρέας τρέφονται σε οικογενειακές ομάδες και επανέρχονται στο κοπάδι για ξεκούραση ή ταξίδι. Είναι σημαντικό για αυτά τα πουλιά να κολλήσουν μεταξύ τους σε ομάδες για να τα διατηρήσουν ασφαλή κατά την ανάπαυση, να προστατεύσουν τα μικρά τους και να κοινωνικοποιηθούν.



Γερανοί στο ζωολογικό κήπο Ueno, Taito-ku, Τόκιο, Ιαπωνία
Γερανοί στο ζωολογικό κήπο Ueno, Taito-ku, Τόκιο, Ιαπωνία

Crabit Habitat

Αυτά τα πουλιά ζουν σε όλες τις ηπείρους εκτός από τη Νότια Αμερική και την Ανταρκτική. Η Αφρική και η Ανατολική Ασία έχουν την μεγαλύτερη ποικιλία για αυτά τα πουλιά που ζουν σε μια περιοχή. Η Αφρική έχει οκτώ είδη, ενώ η Ανατολική Ασία έχει έξι κατά την περίοδο αιχμής της. Με 15 διαφορετικά είδη μεταξύ της ευρύτερης οικογένειας γερανών, κάθε τύπος έχει το δικό του προτιμώμενο περιβάλλον.

Οι περισσότεροι από αυτούς χρειάζονται υγρότοπους για την επιβίωσή τους, καθώς και ευρείς, ανοιχτές περιοχές. Η πλειοψηφία φωλιάζει επίσης στα ρηχά των υγρότοπων, ενώ μερικά φωλιάζουν εκεί αλλά μεταφέρουν τους νεοσσούς τους σε χλοώδεις εκτάσεις για τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μόνο οι δύο τύποι αφρικανικών γερανών δεν στέκονται σε υγρότοπους. Αντ 'αυτού, ψήνονται στα δέντρα.

Δεν μεταναστεύουν όλα αυτά τα πουλιά με τις εποχές που αλλάζουν. Μερικά είναι καθιστικά, πράγμα που σημαίνει ότι μένουν σε μια περιοχή καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους τους. Από εκείνους που πετούν σε πιο ζεστό καιρό για το χειμώνα, πολλοί ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια στους οικοτόπους αναπαραγωγής τους.

Διατροφή γερανού

Αυτά τα πουλιά είναι παμφάγα. Μπορούν να φάνε ζώα και φυτά. Τα προτιμώμενα τρόφιμα στην ξηρά περιλαμβάνουν σπόρους, ξηρούς καρπούς, βελανίδια, φύλλα, μούρα και φρούτα. Τρώνε επίσης έντομα, πουλιά, μικρά ερπετά, μικρά θηλαστικά, σαλιγκάρια και σκουλήκια. Ενώ ζουν σε υγρότοπους, τρέφονται με ρίζες, κονδύλους, ριζώματα, σαλιγκάρια, βατράχια και μικρά ψάρια. Η διατροφή τους είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμη ανάλογα με την τοποθεσία, την εποχή του χρόνου και τη διαθεσιμότητα των τροφίμων. Ωστόσο, τα πουλιά με μικρότερα ράμφη προτιμούν τις ξηρές τροφές ορεινών περιοχών και εκείνα με μεγαλύτερους λογαριασμούς προτιμούν τα τρόφιμα υγροτόπου.

Τα πουλιά που τρέφονται σε υγρότοπους σκάβουν κονδύλους και ριζώματα. Αυτό απαιτεί από αυτούς να μείνουν σε ένα μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς σκάβουν και επεκτείνουν μια τρύπα αναζητώντας αυτά τα τρόφιμα. Χαμηλώνουν επίσης τα κεφάλια τους και κινούνται πολύ αργά προς τα εμπρός με τους λογαριασμούς τους να ψάχνουν για έντομα και μικρά ζώα.

Για να μειωθεί ο ανταγωνισμός, δύο είδη που ζουν κοντά το ένα στο άλλο υιοθετούν τους δικούς τους οικοτόπους. Αυτό αποτρέπει την υπερβολική τροφή στα διαθέσιμα τρόφιμα και διασφαλίζει ότι όλοι έχουν πρόσβαση στη διατροφή. Για παράδειγμα, στην Κίνα, οι γερανοί της Σιβηρίας τρέφονται με ρηχά νερά και λάσπη, ενώ οι γειτονικοί τους γερανοί Λευκού Νεπιού τρέφονται στις άκρες των υγροτόπων. Ταυτόχρονα, οι γερανοί με κουκούλα στην ίδια περιοχή τρέφονται με λιβάδια και αγροτικούς αγρούς, μοιράζονται τα χωράφια με κοινούς γερανούς Ευρασίας.

Αρπακτικοί και απειλές γερανών

Επειδή τα ενήλικα πουλιά είναι τόσο μεγάλα, λίγα αρπακτικά τα προκαλούν στους φυσικούς τους βιότοπους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα αρπακτικά ζώα και περιλαμβάνουν άλλα μεγάλα αρπακτικά πουλιά, όπως κουκουβάγιες και αετοί . Περιλαμβάνουν επίσης αλεπούδες και αγριόγατες. Οι νεοσσοί είναι πολύ ευάλωτοι σε αυτούς τους επίγειους θηρευτές.

Οι άνθρωποι αναλαμβάνουν το βιότοπό τους και απειλούν αυτά τα πουλιά μέσω αστικοποίησης. Αυτό επηρεάζει τον αριθμό των πληθυσμών απομακρύνοντας τους γερανούς από τους χώρους αναπαραγωγής, ψησίματος, φωλιάσματος και σίτισης.



Αναπαραγωγή γερανών, μωρά και διάρκεια ζωής

Αυτά τα πουλιά είναι μονογαμικά. Αυτό σημαίνει ότι έχουν διά βίου σύντροφο. Βρίσκουν συνήθως αυτόν τον σύντροφο κατά τη διάρκεια του δεύτερου ή τρίτου έτους της ζωής τους. Αλλά δεν αναπαράγονται με επιτυχία για αρκετά χρόνια. Για να προσελκύσουν έναν σύντροφο, τα νεαρά πουλιά χορεύουν. Χτυπάνε τα φτερά τους, πλώρη, πηδούν και ρίχνουν μικρά ραβδιά ή φυτά.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων προσπαθειών αναπαραγωγής συχνά αποτυγχάνουν. Μερικές φορές αυτή η περίοδος αποτυχίας οδηγεί σε «διαζύγιο» των πουλιών για να βρουν νέους συντρόφους. Όσο μεγαλώνουν επιτυχώς, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό θα παραμείνουν μαζί στο δια βίου τους ζευγάρωμα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν γερανούς Sandhill στη Φλόριντα. Από αυτά τα 22 ζευγάρια, επτά ζευγάρια έμειναν μαζί για 11 χρόνια. Από τα 15 που δεν έμειναν μαζί, λίγο περισσότερο από τις μισές σχέσεις έληξαν λόγω θανάτου ενός από τα πουλιά. Περίπου το 18 τοις εκατό των πουλιών χώρισαν και οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εντοπίσουν το 29 τοις εκατό των ζευγαριών.

Αυτά τα πουλιά αναπαράγονται ανάλογα με την ατομική περίοδο αναπαραγωγής του είδους τους. Η σεζόν εξαρτάται από το τοπικό κλίμα και τις συνθήκες. Τα μεταναστευτικά πτηνά αναπαράγονται αμέσως μόλις φτάσουν στον θερινό βιότοπό τους από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού. Τροπικά προτιμούν συνήθως να αναπαράγονται κατά τη διάρκεια υγρών ή μουσώνων εποχών.

Τα αυγά εκκολάπτονται περίπου ένα μήνα μετά την ωοτοκία. Όταν οι νεοσσοί εκκολάπτονται, οι γονείς τους ταΐζουν μέχρι τα μωρά να πετάξουν μακριά από τη φωλιά. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά από δύο μήνες. Τα νεαρά πουλιά μπορούν να αναπαραχθούν σε ηλικία τριών έως πέντε ετών.

Τα άγρια ​​πτηνά συνήθως ζουν για 20 έως 30 χρόνια. Σε αιχμαλωσία, ένας γερανός της Σιβηρίας έζησε για 83 χρόνια.

Πληθυσμός γερανών

Επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι αυτών των πουλιών, ο πληθυσμός ποικίλλει πολύ. Κατάσταση διατήρησης εξαρτάται επίσης από το κάθε είδος.

Ακολουθεί η κατάσταση διατήρησης καθενός από τους 15 τύπους γερανών στον κόσμο σήμερα, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης:

  • Ο Ευρασιατικός Γερανός έχει πληθυσμό 590.000 έως 660.000 πτηνών και αναφέρεται ως μη απειλούμενος.
  • Ο Sandhill Crane έχει πληθυσμό 670.000 έως 830.000 πτηνών και αναφέρεται ως μη απειλούμενος.
  • Ο Demoiselle Crane έχει πληθυσμό από 200.000 έως 240.000 πουλιά και αναφέρεται ως μη απειλούμενος.
  • Το Blue Crane έχει πληθυσμό 25.000 έως 30.000 πουλιών και αναφέρεται ως απειλείται .
  • Ο Wattled Crane έχει πληθυσμό 6.500 έως 8.100 πουλιών και αναφέρεται ως απειλείται .
  • Το Siberian Crane έχει πληθυσμό 3.500 έως 3.800 πουλιών και αναφέρεται ως άκρως απειλούμενο .
  • Ο γερανός με κουκούλα έχει πληθυσμό από 11.550 έως 11.650 πουλιά και αναφέρεται ως απειλείται.
  • Το Whooping Crane έχει πληθυσμό 300 έως 310 πουλιών και αναφέρεται ως υπο ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ .
  • Ο Μαύρος Στεμμένος Γερανός έχει πληθυσμό από 33.000 έως 70.000 πουλιά και αναφέρεται ως απειλείται.
  • Ο Γκρίζος Στεμμένος Γερανός έχει πληθυσμό 32.000 έως 49.000 πουλιών και αναφέρεται ως υπο ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ .
  • Ο Sarus Crane έχει πληθυσμό 24.300 έως 26.800 πουλιών και αναφέρεται ως απειλείται .
  • Το Brolga, Australian Crane έχει πληθυσμό 35.000 έως 100.000 πτηνών και αναφέρεται ως απειλούμενο.
  • Το White Napped Crane έχει πληθυσμό 5.500 έως 6.500 πουλιά και αναφέρεται ως απειλείται .
  • Το Red Crown Japanese Crane έχει πληθυσμό 2.510 έως 2.600 πουλιά και αναφέρεται ως υπο ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ .
  • Το Black Necked Crane έχει πληθυσμό 10.000 έως 11.000 πτηνά και αναφέρεται ως απειλείται .
Δείτε όλα τα 59 ζώα που ξεκινούν με Γ

Ενδιαφέροντα Άρθρα