Πιγκουίνος Γκαλαπάγκος

Επιστημονική ταξινόμηση Galapagos Penguin

Βασίλειο
Animalia
Ζωολογική διαίρεσις
Χορδάτα
Τάξη
Πουλιά
Σειρά
Σφενισκοειδή
Οικογένεια
Spheniscidae
Γένος
Spheniscus
Επιστημονικό όνομα
Spheniscus Mendiculus

Κατάσταση διατήρησης Galapagos Penguin:

Υπο ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Τοποθεσία: Galapagos Penguin

ωκεανός

Γεγονότα Πιγκουίνος Γκαλαπάγκος

Κύριο θήραμα
Κριλ, Ψάρια, Γαρίδες
Διακριτικό χαρακτηριστικό
Μικρό μέγεθος σώματος και πλήρως μαύρο κεφάλι
Βιότοπο
Νησιά Rocky Ocean
Αρπακτικά
Leopard Seal, Killer Whale, Καρχαρίες
Διατροφή
Σαρκοφάγο
Μέσο μέγεθος απορριμμάτων
2
ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
  • Αποικία
Αγαπημένο φαγητό
Κρίλ
Τύπος
Πουλί
Σύνθημα
Βρέθηκε γύρω από τον Ισημερινό!

Φυσικά χαρακτηριστικά του Γκαλαπάγκος Πιγκουίνος

Χρώμα
  • Γκρί
  • Μαύρος
  • άσπρο
Τύπος δέρματος
Φτερά
Διάρκεια ζωής
15 - 20 χρόνια
Βάρος
2 κιλά - 4 κιλά (4,4 λίβρες - 8,8 λίβρες)
Υψος
48cm - 50cm (19in - 20in)

'Ο πιγκουίνος Galapagos βρίσκεται πιο βορειότερα από οποιοδήποτε άλλο είδος πιγκουίνου στον κόσμο.'



Είναι πραγματικά ένα πολύ σπάνιο και ασυνήθιστο θέαμα: ένας πιγκουίνος που ζει σε ζεστά κλίματα. Ο Τσαρλς Ντάργουιν δεν είδε ποτέ αυτά τα πλάσματα στο ταξίδι του στους Γκαλαπάγους, αλλά σήμερα είναι ένα συναρπαστικό θέαμα για τους τουρίστες και τους λάτρεις της φύσης που έρχονται στην αλυσίδα του νησιού από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ο αριθμός των πληθυσμών βρίσκεται σήμερα σε απότομη πτώση λόγω της μείωσης των προμηθειών τροφίμων και των αλλαγών στον κύκλο του φυσικού κλίματος. Εάν κάτι δεν γίνει για να αντιστραφεί η παρακμή τους, τότε ενδέχεται να είναι ευάλωτα στην πλήρη εξαφάνιση.



3 Γελαπάγκος Πιγκουίνος Γεγονότα

  • Το είδος πιγκουίνος Γκαλαπάγκος έχει προσαρμοστεί στενά στους ετήσιους περιβαλλοντικούς κύκλους των Νησιών Γκαλαπάγκος. Ο συγχρονισμός τουαναπαραγωγή, σκλήρυνση και σίτισηβασίζεται σε αλλαγές σε αυτόν τον κύκλο.
  • Ο πιγκουίνος Γκαλαπάγκοςπολλές φορές το χρόνο. Κάθε molt διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.
  • Οι πιγκουίνοι πιθανότατα εξελίχθηκαν γύρω από την Ανταρκτική Νέα Ζηλανδία περιοχή κάποια30 έως 40 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν και οι δύο χερσαίες μάζες ήταν ουσιαστικά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Μια ομάδα πιγκουίνων αργότερα χωρίστηκε από τους άλλους και ταξίδεψε βόρεια, δημιουργώντας τους λεγόμενους ενωμένους πιγκουίνους.

Επιστημονικό όνομα Galapagos Penguin

Το επιστημονικό όνομα του πιγκουίνου Galapagos είναιSphensiscus mendiculus. Η λέξηεπιδερμίδαείναι ένας λατινικός όρος που μεταφράζεται κατά προσέγγιση σε άκαμπτο ή μικρό ζητιάνο. Το πρώτο άτομο που το ταξινόμησε ήταν ο Σουηδός ζωολόγος Carl Jakob Sundevall το 1871, δεκαετίες μετά το διάσημο ταξίδι του Ντάργουιν στο νησί.



Ο πιγκουίνος Galapagos είναι μόνο ένας από τους τέσσερις που ζουν είδος των ενωμένων πιγκουίνος γένος. Τα άλλα τρία είναι τα Πιγκουίνος του Μαγγελάνου , ο Πιγκουίνος Χάμπολντ , και το Αφρικανικός πιγκουίνος , όλα τα οποία κατοικούν στις ακτές του νότια Αμερική και Αφρική . Ονομάζονται για τα ενωμένα σημάδια γύρω από το πρόσωπο και το σώμα τους. Η οικογένεια τουSpheniscidae, καθώς και ολόκληρη η σειρά τωνΣφενισκοειδή, περιλαμβάνει επίσης κάθε ζωντανό είδος πιγκουίνων.

Γαλαπάγκος Πιγκουίνος Εμφάνιση και Συμπεριφορά

Ο πιγκουίνος Galapagos είναι πολύ βασικό μέλος της οικογένειας των πιγκουίνων. Διαθέτει το γνωστό μαύρο σώμα και λευκή κοιλιά που χαρακτηρίζει πολλά είδη πιγκουίνος. Μία σημαντική διαφορά στην εμφάνιση είναι η καμπύλη λωρίδα λευκών φτερών κατά μήκος των πλευρών του κεφαλιού και της περιοχής του μαστού. Άλλοι ενδιαφέροντες χρωματισμοί περιλαμβάνουν τα κόκκινα μάτια και τα λευκά και ροζ μπαλώματα κατά μήκος της κάτω περιοχής του λαιμού και του λαιμού.

Ο πιγκουίνος Galapagos έχει ύψος περίπου 20 ίντσες και ζυγίζει 4 έως 6 κιλά. Είναι το δεύτερο μικρότερο είδος πιγκουίνων στον κόσμο, που χτυπιέται μόνο από το λίγο πιγκουίνος του Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία . Τα αρσενικά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά κατά μέσο όρο, αλλά και τα δύο φύλα έχουν παρόμοια εμφάνιση.



Ο πιγκουίνος Galapagos είναι ειδικά προσαρμοσμένος για ένα θαλάσσιο περιβάλλον, όπου περνάει πολύ χρόνο στο κυνήγι και το μπάνιο του. Τα μάτια έχουν τροποποιηθεί για να διαθλάσουν σωστά το φως στο νερό και τα αυτιά προστατεύονται από τις αλλαγές πίεσης από εξειδικευμένα όργανα. Μια ματιά στα φτερά θα σας πει ότι είναι τροποποιημένα εναέρια όργανα που επιτρέπουν στον πιγκουίνο να γλιστρά αβίαστα στο νερό.

Λόγω του αμήχανου βάδισης και της κακής ισορροπίας του, ο πιγκουίνος είναι εξίσου αδέξιος στη γη, όπως είναι γρήγορος και ευέλικτος στο νερό. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο το κέντρο της κοινωνικής ζωής των πιγκουίνων είναι η αποικία. Χαρακτηρίζεται από έντονο τρελό και συνεχή κίνηση, η αποικία παρέχει προστασία και ασφάλεια σε όλα τα ευάλωτα μέλη. Η ομάδα προσφέρει επίσης εγγυημένους συνεργάτες κυνηγιού όταν ψάχνουν για φαγητό.

Οι πιγκουίνοι του Γκαλαπάγκος επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω φωνητικών κλήσεων και κινήσεων του σώματος. Οι κλήσεις βοηθούν στη διατήρηση της ομαδικής συνοχής στην αποικία και στο κυνήγι. Παρά την κοινωνική τους φύση, αυτοί οι πιγκουίνοι είναι εξαιρετικά εδαφικοί και θα υπερασπιστούν τις φωλιές τους από εξωτερικούς εισβολείς. Έχουν επίσης προσαρμόσει πολλές ανταγωνιστικές κλήσεις και κινήσεις για να αποτρέψουν τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Αυτό είναι κάπως ανάλογο με τον τρόπο που οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει τόσο σπίτια όσο και μεγαλύτερες κοινότητες. Οι πιγκουίνοι θα καλωσορίσουν τους γείτονες αρκεί να μην βρίσκονται πολύ κοντά στη φωλιά.

Επειδή οι πιγκουίνοι είναι συνήθως προσαρμοσμένοι στο κρύο, ψυχρό περιβάλλον του ακραίου νότου, αυτό το είδος ζει μια μάλλον εύθραυστη και επισφαλή ύπαρξη στα θερμότερα κλίματα των Νήσων Γκαλαπάγκος. Η υψηλή θερμοκρασία του αέρα (η οποία μπορεί να φτάσει στη δεκαετία του '80 Φαρενάιτ) είναι ένα συνεπές πρόβλημα για τον πιγκουίνο, αλλά έχει προσαρμόσει αρκετές στρατηγικές για να αντιμετωπίσει αυτό. Για παράδειγμα, ο πιγκουίνος θα περάσει πολύ χρόνο στο κρύο νερό για να κρυώσει. Θα απλώσει επίσης τα βατραχοπέδιλα και θα κυνηγήσει για να αποτρέψει τον ήλιο να λάμπει στα πόδια του. Το άχρωμο έμπλαστρο στο πρόσωπο παρέχει κάποια ανακούφιση από τον ζεστό καιρό. Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, αυτό το είδος έχει τη δυνατότητα να κατεργάζεται υπερβολική θερμότητα με λαχάνιασμα.

Οικότοπος του Γκαλαπάγκος Πιγκουίνος

Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο πιγκουίνος Galapagos κατοικεί αποκλειστικά στα νησιά Galapagos, που βρίσκονται στα δυτικά του Ισημερινού στη Νότια Αμερική. Είναι το μόνο είδος που βρίσκεται βόρεια του Ισημερινού, αλλά μόνο η βόρεια άκρη του κυριότερου νησιού στην αλυσίδα διασχίζει τη γραμμή. Αυτοί οι πιγκουίνοι κολλούν κυρίως στις βραχώδεις παραλίες της ακτής, όπου τα κρύα Cromwell Current και Humboldt Current συναντιούνται με την αλυσίδα του νησιού για να φέρουν άφθονο εφοδιασμό με φαγητό όλο το χρόνο. Σχεδόν όλοι οι πιγκουίνοι βρίσκονται στο δυτικό άκρο της αλυσίδας του νησιού.

Διατροφή Galapagos Penguin

Οι πιγκουίνοι του Γκαλαπάγκος είναι σαρκοφάγος πουλιά που τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με μικρά θαλάσσια πλάσματα, συμπεριλαμβανομένων σαρδέλας, αντσούγιας, κέφαλων και ασπόνδυλων, τα οποία συνήθως έχουν μέγεθος μικρότερο από μια ίντσα. Αυτοί οι πιγκουίνοι εργάζονται σε ομάδες για να κυνηγήσουν το θήραμα σε ένα επιθυμητό σημείο και στη συνέχεια να αρπάξουν το φαγητό από κάτω με τα αιχμηρά ράμφος τους. Η αίσθηση της μυρωδιάς μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στην εξεύρεση λείας. Σχεδόν καμία από τις δίαιτές της δεν προέρχεται από ζώα ξηράς.

Η μεγαλύτερη απειλή για αυτήν την προμήθεια τροφίμων είναι η διακοπή από τον κύκλο El Niño. Αυτές είναι ασυνήθιστα θερμές φάσεις στη μετακίνηση των ωκεανών σε όλο τον Ειρηνικό. Το ζεστό νερό επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά ανεβαίνουν στην επιφάνεια του ωκεανού, γεγονός που προκαλεί μείωση των αποθεμάτων ψαριών. Εάν το νερό θερμαίνεται πάρα πολύ, τότε οι πιγκουίνοι ενδέχεται να σταματήσουν να αναπαράγονται εντελώς και ακόμη και να λιμοκτονούν μέχρι θανάτου.

Αρπακτικοί και απειλές του Γκαλαπάγκος Πιγκουίνος

Ο μικρός και παχουλός πιγκουίνος Γκαλαπάγκος αντιμετωπίζει πολλές απειλές από άδηλους θηρευτές. Όταν ο πιγκουίνος κολυμπάει μέσα στο νερό, μπορεί να καταναλωθεί από καρχαρίες ή Γκαλαπάγκος γούνες . Ο χρωματισμός του πιγκουίνου παρέχει μια καλή πηγή καμουφλάζ. Όταν φαίνεται από πάνω, το μαύρο κάτω μέρος συνδυάζεται με το σκοτεινό νερό κάτω. Όταν φαίνεται από κάτω, το λευκό στομάχι αναμιγνύεται με τα ανοιχτά ρηχά νερά πάνω. Εάν αυτό το καμουφλάζ αποτύχει, τότε η ταχύτητα και η ευελιξία παρέχουν καλή άμυνα.

Στην ξηρά, ο πιγκουίνος αντιμετωπίζει μια σημαντική απειλή από τον μακροχρόνιο θηρευτή του, το γεράκι Galapagos, το οποίο μπορεί να σβήσει ανά πάσα στιγμή και να σκοτώσει τον αργό, αμήχανα κινούμενο πιγκουίνο. Εισήχθησαν είδη όπως Σκύλοι , γάτες , αρουραίους και άλλα μεγάλα πουλιά έχουν δημιουργήσει μια νέα απειλή και έχουν αποσταθεροποιήσει αλλιώς σταθερές ομάδες πιγκουίνων. Τα εισαγόμενα είδη φέρουν επίσης ασθένειες μαζί τους που μπορούν να αποδεκατίσουν τους γηγενείς πληθυσμούς άγριας ζωής.

Του ανθρώπου δεν αποτελούν απαραίτητα άμεση απειλή για αυτό το είδος, αλλά οι ενέργειές μας μπορεί να συμβάλλουν στην κατάρρευσή τους. Λόγω των αλλαγών που επέφερε ο κύκλος El Niño, αυτοί οι πιγκουίνοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε μικρές διαταραχές στην τροφοδοσία τους. Αυτό επιδεινώνεται από την καταστροφή του ψάρι από τη ρύπανση και την υπεραλίευση. Μια άλλη πηγή κινδύνου είναι η απώλεια φυσικών τοποθεσιών φωλιάσματος λόγω πλημμυρών και ανταγωνισμού με άλλα είδη.

Αναπαραγωγή Galapagos Penguin, μωρά και διάρκεια ζωής

Ο πιγκουίνος Galapagos είναι ένα μονογαμικό είδος που ζευγαρώνει τη ζωή. Η διαδικασία ερωτοτροπίας για τη διασφάλιση ενός συντρόφου περιλαμβάνει μακρά και στοργικά τελετουργικά, όπως προφητεία, χτύπημα λογαριασμών και χτύπημα με φλιτζάνι. Αυτά τα σημάδια στοργής συνεχίζονται ακόμη και αφού συνδέονται για να ενισχύσουν το δεσμό του ζευγαριού για τα υπόλοιπα χρόνια μαζί τους. Ο πιγκουίνος Galapagos δεν έχει καθιερωμένη εποχή αναπαραγωγής. Παρόλο που μπορεί να ζευγαρώσει οποιαδήποτε στιγμή του έτους, η απόφασή του να αναπαράγεται συνήθως υπαγορεύεται από την αφθονία των τροφίμων και επομένως από τις περιβαλλοντικές συνθήκες του γύρω ωκεανού.

Μετά τη σύζευξη, οι πιγκουίνοι θα δημιουργήσουν μια φωλιά μαζί από βράχια και κλαδιά μέσα σε μικρές κοιλότητες κατά μήκος της ακτής. Η φωλιά παρέχει προστασία για τους νεαρούς νεοσσούς έναντι των αρπακτικών και της φλεγόμενης θερμότητας του ήλιου. Για να συνουσιάζεται, το θηλυκό ξαπλώνει στο έδαφος, ενώ το αρσενικό προσπαθεί να ανέβει πάνω. Η όλη διαδικασία διαρκεί μόνο περίπου ένα ή δύο λεπτά.

Μόλις εμποτιστεί, ο θηλυκός πιγκουίνος θα παράγει τρία συμπλέγματα αυγών καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους με δύο αυγά ανά συμπλέκτη. Αυτά τα αυγά θα εκκολαφθούν μετά από περίπου 38 έως 42 ημέρες. Και οι δύο γονείς μοιράζονται καθήκοντα επώασης, σίτισης και προστασίας, συχνά εναλλάσσονται μεταξύ τους μεταξύ των καθηκόντων.

Ο νεαρός γκόμενα ξεκινά με γκρι, χνουδωτά, κάτω φτερά στο κεφάλι και την πλάτη, μαζί με λευκά μπαλώματα στο στομάχι και στα μάγουλα. Χρειάζονται περίπου δύο μήνες για να ολοκληρωθεί πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι κερδίζουν το σύνολο των φτερών τους. Στους πιγκουίνους, φυσικά, τα φτερά δεν χρησιμοποιούνται για πτήση, αλλά μάλλον για να τους βοηθήσουν να κολυμπήσουν και να τα κρατήσουν ζεστά στο κρύο νερό.

Σε ηλικία περίπου τριών έως έξι μηνών, οι πιγκουίνοι θα αποκτήσουν ανεξαρτησία από τους γονείς τους. Ωστόσο, η σεξουαλική ωριμότητα έρχεται πολύ αργότερα. Οι γυναίκες θα φτάσουν στην ωριμότητα μετά από τρία έως τέσσερα χρόνια, ενώ τα αρσενικά χρειάζονται περίπου τέσσερα έως έξι χρόνια για να ολοκληρώσουν το ίδιο πράγμα. Η μέγιστη διάρκεια ζωής στην άγρια ​​φύση είναι μεταξύ 15 και 20 ετών, αλλά η αρπαγή ή η πείνα μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανή ζωή της.

Πληθυσμός πιγκουίνων Γκαλαπάγκος

Λόγω ετών παρακμής, μόνο περίπου 1.200 πιγκουίνοι Γκαλαπάγκος παραμένουν επί του παρόντος στη φύση. Σχεδόν όλοι αυτοί οι εναπομείναντες πιγκουίνοι συγκεντρώνονται σε μια μικρή έκταση κατά μήκος της ακτής της αλυσίδας του νησιού.

Κατάσταση διατήρησης

Σύμφωνα με την κόκκινη λίστα της IUCN, ο πιγκουίνος Galapagos είναι σήμερα υπο ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ είδος. Η τύχη αυτού του είδους παραμελήθηκε από καιρό μέχρι τον 21ο αιώνα, όταν οι ερευνητές επιδίωξαν τελικά να το διατηρήσουν από την εξαφάνιση. Ορισμένες από αυτές τις προσπάθειες διατήρησης έχουν κατευθυνθεί προς την κατασκευή νέων τοποθεσιών φωλιών και την πρόληψη της εξάντλησης των ψαριών στα γύρω ύδατα. Πολλή προσπάθεια για τη σωτηρία του είδους θα εξαρτηθεί από την προσπάθεια της ανθρωπότητας να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή από την εξουσία.

Δείτε και τα 46 ζώα που ξεκινούν με G

Ενδιαφέροντα Άρθρα