Howler μαϊμού

Επιστημονική ταξινόμηση πιθήκων Howler

Βασίλειο
Animalia
Ζωολογική διαίρεσις
Χορδάτα
Τάξη
Μαμαλία
Σειρά
Πρωτεύοντες
Οικογένεια
Atelidae
Γένος
Αλουτάτα
Επιστημονικό όνομα
Αλουτάτα

Κατάσταση διατήρησης μαϊμού Howler:

Λιγότερη ανησυχία

Τοποθεσία μαϊμού Howler:

Κεντρική Αμερική
Νότια Αμερική

Γεγονότα μαϊμού Howler

Κύριο θήραμα
Φρούτα, ξηροί καρποί, σπόροι
Βιότοπο
Τροπικό δάσος και πυκνή ζούγκλα
Αρπακτικά
Jaguar, φίδια, πουλιά
Διατροφή
Omnivore
Μέσο μέγεθος απορριμμάτων
1
ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
  • Ομάδα
Αγαπημένο φαγητό
Καρπός
Τύπος
Θηλαστικό ζώο
Σύνθημα
Ξοδεύει το 80% του χρόνου ανάπαυσης!

Φυσικά χαρακτηριστικά του μαϊμού Howler

Χρώμα
  • καφέ
  • Μαύρος
  • Έτσι
Τύπος δέρματος
Μαλλιά
Μέγιστη ταχύτητα
18 μίλια / ώρα
Διάρκεια ζωής
15-20 χρόνια
Βάρος
3-9 κιλά (6,6-20 λίβρες)

Η μεγαλύτερη μαϊμού του Νέου Κόσμου



Ο ουρλιαχτός μαϊμού είναι ένας Αμερικανός πίθηκος γνωστός για τη φωνή του. Αυτό το ουρλιαχτό ακούγεται για έως και τρία μίλια. Ζώντας στην Κεντρική και Νότια Αμερική, αυτοί οι πίθηκοι έχουν μήκος 16 έως 28 ίντσες. Οι ουρές τους άλλα 20 ή 30 ίντσες. Το είδος στο σύνολό του δεν κινδυνεύει αυτή τη στιγμή. Αλλά ζουν υπό τη συνεχή απειλή απώλειας ενδιαιτημάτων και λαθροθηρίας.



3 Απίστευτα γεγονότα μαϊμού Howler

  • Οι πίθηκοι Howler έχουν όραμα τριών χρωμάτων, όπως και οι άνθρωποι!
  • Οι ουρές μαϊμού Howler είναι έως και πέντε φορές μεγαλύτερες από το σώμα τους!
  • Ο φλοιός μαϊμού ουρλιάζει ακούγεται τρομακτικό, αλλά σπάνια πολεμούν.

Επιστημονικό όνομα Howler Monkey

Το επιστημονικό όνομα του μαϊμού είναι το Alouatta palliata. Αυτό είναι ένα νέο ανδρικό ουσιαστικό Λατινικών και Γαλλικών. Σημαίνει, 'Τροπικός αμερικανικός πίθηκος που ουρλιάζει με ουρά που χρησιμοποιείται για να ταλαντεύεται μέσα από τα δέντρα και να τρώει φρούτα.'

Υπάρχουν 15 είδη μαϊμούδων. Το είδος τους ανήκει στην οικογένεια Atelidae. Άλλα ξαδέρφια Atelidae είναι μαϊμούδες αράχνης, μαϊμούδες και μαϊμούδες. Όλοι οι πίθηκοι αυτής της οικογένειας ζουν στη Νότια και Κεντρική Αμερική.

Τα υποείδη των μαϊμούδων ουρλιαχτό περιλαμβάνουν το κόκκινο ουρλιαχτό της Κολομβίας, το μαύρο ουρλιαχτό του Αμαζονίου, το μαριναρό μαϊμού του Μαρανχάο της Βραζιλίας και το μαυρίκι του Γιουκατάν μαύρο μαϊμού της Γουατεμάλας, του Μπελίζ και του νότιου Μεξικού.

Howler Monkey Εμφάνιση & Συμπεριφορά

Οι μαϊμούδες Howler είναι μεγαλύτεροι από όλους τους άλλους πιθήκους του Νέου Κόσμου. Τα ουρλιαχτά έχουν πλατιά ρουθούνια που ανοίγουν στις πλευρές. Δεν έχουν μαξιλάρια στους γλουτούς τους, όπως και οι άλλοι πίθηκοι του Νέου Κόσμου.

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά τους είναι η ουρά τους. Χρησιμοποιούν αυτήν την ουρά σαν ένα πέμπτο χέρι. Η ουρά τους πιάνει τα κλαδιά, τα βοηθά να ταλαντεύονται μέσα από τα δέντρα και κρατάει φαγητό. Οι πίθηκοι Howler έχουν επίσης μακριά, χοντρά μαλλιά με γένια. Αυτά τα μαλλιά στο τριχωτό της κεφαλής και το πρόσωπό τους είναι καστανά, μαύρα ή κόκκινα. Το κόκκινο είναι το πιο κοινό χρώμα τους, ως μέρος των ειδών του κόκκινου ουρλιαχτού.



Howler μαϊμού

Οι πίθηκοι Howler περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε δέντρα. Εκεί, ταλαντεύονται από κλαδί σε κλαδί και τρώνε την προτιμώμενη διατροφή των φύλλων τους.

Οι ομάδες πιθήκων Howler συνήθως περιλαμβάνουν έως και 15 ενήλικες άνδρες και γυναίκες. Οι επιστήμονες αποκαλούν την ομάδα τους «θίασο». Ένα άλφα αρσενικό παίρνει τον έλεγχο της ομάδας. Όταν νεαρά αρσενικά και θηλυκά φτάσουν στην ωριμότητα, η ομάδα τους εξαναγκάζει από μόνη της. Στη συνέχεια, ο μοναχικός πίθηκος περιπλανιέται στη ζούγκλα ή ακόμα και ανάμεσα σε ανθρώπους και πιθήκους αράχνης, μέχρι να βρουν ένα άλλο θύμα πρόθυμο να τους πάρει.

Οι ουρλιαχτές μαϊμού Howler είναι πολύ τρομακτικές, ειδικά για άτομα ή ζώα που τα ακούνε για πρώτη φορά. Αλλά αυτοί οι πίθηκοι είναι στην πραγματικότητα αβλαβείς. Είναι ειρηνικοί τρώγοντες φύλλων που ουρλιάζουν απλώς για να μιλούν μεταξύ τους. Για να κρατήσουν τους θηρευτές μακριά, όπως οι άνθρωποι που πλησιάζουν πολύ τον θύμα τους, κατουρούν από τα γενικά. Αν δεν θέλετε να βραχεί, δεν πρέπει ποτέ να στέκεστε κάτω από μαϊμούδες στα δέντρα!

Όπως ειπώθηκε προηγουμένως, οι θρησκείες μαϊμού έχουν κυρίαρχο άνδρα. Αλλά έχουν επίσης κυρίαρχη γυναίκα. Το αρσενικό είναι το αφεντικό ολόκληρης της ομάδας. Η γυναίκα τον βοηθά να κρατήσει όλους σε τάξη. Σπάνια τα μέλη της ομάδας συγκρούονται μεταξύ τους, παρόλο που οι περισσότεροι έχουν γκρινιάρης διάθεση. Κολλούν κοντά και προσέχουν ο ένας τον άλλον. Μερικές φορές μια μικρή σούπα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς, όπως όταν ένας άνδρας και μια γυναίκα μάχονται μεταξύ τους. Τα συγκροτήματα συνήθως έχουν ένα αρσενικό για κάθε τέσσερα θηλυκά.

Επειδή οι μαϊμούδες που ουρλιάζουν ξοδεύουν το 80 τοις εκατό της ζωής τους, λένε ότι είναι οι πιο πιό πιθήκοι στον κόσμο. Αυτά τα θηλαστικά δεν ενεργούν επιθετικά στους ανθρώπους, αλλά δεν ζουν καλά σε αιχμαλωσία. Οι περισσότεροι αιχμάλωτοι μαϊμούδες σταματούν να τρώνε επειδή χάνουν την ομάδα τους. Αυτό καθιστά δύσκολη τη διατήρησή τους. Δηλαδή, εκτός από τον μαύρο μαϊμού. Τα μαύρα ουρλιαχτά είναι ένα απαλό υποείδος που κάνει καλά κατοικίδια ζώα.

Howler Monkey Howl

Οι πίθηκοι Howler κάνουν έναν βαθύ, χαμηλό ήχο πιο δυνατά από σχεδόν όλα τα άλλα χερσαία ζώα. Ο ήχος ταξιδεύει τρία μίλια, με το αρσενικό να είναι πιο δυνατό από τα θηλυκά. Κάνουν τον ουρλιαχτό τους ήχο τραβώντας αέρα στο λαιμό τους μέσω μιας κοιλότητας στο υπερμεγέθη υβιοειδές οστό τους.

Ο Ουέλλινγκ είναι ένα κρίσιμο μέρος της κοινωνικής τους συμπεριφοράς. Οι άνδρες του γκρουπ καλούν κάθε πρωί και το βράδυ. Ζητούν επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας να «μιλήσουν» με άλλα μέλη του συγκροτήματος. Οι κλήσεις μπορούν να λένε σε άλλα μέλη του συγκροτήματος να ξεχωρίζουν περισσότερο στα δέντρα. Άλλες κλήσεις λένε στην ομάδα να έρθει πιο κοντά. Ακόμα άλλοι ανακοινώνουν έναν κοντινό εισβολέα ή προειδοποιούν ένα άλλο μέλος της ομάδας να μείνει μακριά από τον σύντροφό τους.

Habitat μαϊμού Howler

Οι κραυγές ζουν κυρίως στο τροπικό Μεξικό, στην υπόλοιπη Κεντρική Αμερική και στη Νότια Αμερική. Κατοικούν σε σύννεφα, τροπικά δάση και τροπικά ξηρά δάση.

Οι πίθηκοι Howler παίζουν μεγάλο και σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα τροπικών δασών. Όταν περισσότεροι ουρλιαχτές ζουν σε ένα δάσος, κάνουν κι άλλα πουλιά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δέντρα παράγουν περισσότερα φύλλα και φρούτα όταν τα μαϊμούδες τρώνε. Με περισσότερα φύλλα και φρούτα για κάθε δέντρο, ακολουθούν περισσότερα έντομα. Η γενναιοδωρία των εντόμων μπορεί να τροφοδοτήσει περισσότερα πουλιά.



Διατροφή Howkey Monkey

Οι πίθηκοι Howler είναι τα μόνα ζώα του Νέου Κόσμου γνωστά ως φυλλώματα. Αυτό σημαίνει ότι τρώνε κυρίως φύλλα. Ωστόσο, δεν τρώνε κανένα φύλλο. Διαλέγουν μόνο τα καλύτερα φύλλα από κάθε δέντρο. Τα καλύτερα φύλλα είναι αυτά με τις περισσότερες πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Οι μαϊμούδες Howler αγαπούν τα φρούτα. Αλλά οι πίθηκοι αράχνης τα τρώνε πολύ πιο γρήγορα. Οι πίθηκοι αράχνης κλέβουν τα περισσότερα φρούτα μακριά πριν οι μαϊμούδες να φτάσουν σε αυτά. Εκτός από τα φρούτα από καιρό σε καιρό, οι πίθηκοι Χάουλερ αρέσει επίσης να κλέβουν αυγά από κοτέτσι, όταν ζουν κοντά στον άνθρωπο.

Μερικές φορές τα ουρλιαχτά τρώνε φυτά με τοξίνες. Αυτό μπορεί να κάνει ολόκληρο τον θάνατό τους άρρωστο. Συχνά, σκοτώνει ολόκληρη την ομάδα.

Αρπακτικά & απειλές

Η κύρια απειλή για τους μαϊμούδες είναι οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι καταστρέφουν τα δάση όπου ζουν οι πίθηκοι. Ρίχνουν δέντρα για να δημιουργήσουν αγροκτήματα ή να πουλήσουν το ξύλο από το βιότοπο των μαϊμούδων. Πολλοί άνθρωποι στην Κεντρική και Νότια Αμερική λατρεύουν επίσης να τρώνε το κρέας των ουρλιαχτών. Οι μαϊμούδες που ουρλιάζουν δεν κάνουν μεγάλη μάχη γύρω από τον άνθρωπο, οπότε κάνουν εύκολη λεία. Οι άνθρωποι κλέβουν επίσης πολλά ουρλιαχτά μακριά από τους θύλους τους για ζωολογικούς κήπους ή άλλους που τους θέλουν ως κατοικίδια. Πολλοί ουρλιαχμένοι στην αιχμαλωσία πεθαίνουν.

Μία από τις πιο τρομερές απειλές για τους μαϊμούδες είναι η ηλεκτρική καλωδίωση. Σε μεγάλο μέρος της Κόστα Ρίκα, οι ουρλιαχτές πεθαίνουν σε ζωντανά καλώδια κατά μήκος δρόμων. Οι πίθηκοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα καλώδια για να φτάσουν σε άλλα δέντρα. Πεθαίνουν επίσης σε μετασχηματιστές που δεν έχουν καλύμματα.

Howler Monkey Αναπαραγωγή, μωρά και διάρκεια ζωής

Αναπαραγωγή μαϊμού Howler

Οι γυναίκες ουρλιαχτές έχουν τα πρώτα μωρά τους πριν από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Η εγκυμοσύνη διαρκεί έξι μήνες. Οι περισσότερες γεννήσεις γίνονται για ένα μωρό κάθε φορά. Όπως οι άνθρωποι, τα ουρλιαχτά έχουν μωρά οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.

Μωρά

Δεδομένου ότι οι μητέρες έχουν μόνο ένα μωρό κάθε φορά, φροντίζουν τα μικρά τους. Αυτά τα μωρά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Οι μητέρες τις φροντίζουν για το πρώτο έτος, δίνοντάς τους όλα τα τρόφιμα, την αγάπη και τη μάθηση που χρειάζονται για να επιβιώσουν μόνα τους.

Σε ηλικία περίπου ενός έτους, οι νέοι ουρλιαχτές πρέπει να φύγουν από τον θίασο τους. Βγαίνουν έξω από την ομάδα για να βρουν ένα νέο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι νέοι ουρλιαχτές εξερευνούν το δάσος. Ψάχνουν για ένα άλλο θύμα για να τους πάρουν, φαίνονται πολύ λυπημένοι και μοναχικοί όλη την ώρα. Πολλοί προσπαθούν να ενώσουν τους ανθρώπους ως το νέο τους συγκρότημα. Άλλοι προσπαθούν να συνδεθούν με πιθήκους αράχνης. Όμως σύντομα, όλοι οι νεαροί πίθηκοι πρέπει να βρουν το δικό τους είδος για να τους αποδεχτούν.

Διάρκεια ζωής

Στις μικρές ομάδες τους και που ζουν ψηλά στα δέντρα, οι περισσότεροι μαϊμούδες ζωντανεύουν για 10 έως 25 χρόνια.

Πληθυσμός μαϊμού Howler

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι μαϊμούδες δεν γίνονται απειλητικοί ως είδος. Όμως οι άνθρωποι καταστρέφουν το βιότοπό τους, οπότε αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Συνολικά, περίπου 100.000 ουρλιαχτά όλων των υποειδών παραμένουν στη φύση.

Το κολομβιανό κόκκινο ουρλιαχτό έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό μεταξύ των 15 τύπων ουρλιαχτών. Οι μαϊμούδες της Βραζιλίας του Μαρανχάο κινδυνεύουν πολύ, όπως ήταν από το 1996. Κυνηγήθηκαν και υπέστησαν χαμένους βιότοπους που πλήττουν τον πληθυσμό τους. Οι οικολόγοι μέτρησαν μόνο περίπου 2.500 μαριναριστές ουρλιαχτές το 2008. Από το 2003, οι οικολόγοι έχουν καταλάβει επίσης τους μαύρους ουρλιανούς Γιουκατάν της Γουατεμάλας, του Μεξικού και του Μπελίζ.

Δείτε και τα 28 ζώα που ξεκινούν με Η

Πηγές
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide to the World Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Η παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια των ζώων
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Η Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Ο άτλας των απειλούμενων ειδών
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Εικονογραφημένη Εγκυκλοπαίδεια Ζώων
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Εγκυκλοπαίδεια Ζώων
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Η εγκυκλοπαίδεια των θηλαστικών

Ενδιαφέροντα Άρθρα