Αμερικάνικη έλαφος

Επιστημονική Ταξινόμηση Moose

Βασίλειο
Animalia
Ζωολογική διαίρεσις
Χορδάτα
Τάξη
Μαμαλία
Σειρά
Artiodactyla
Οικογένεια
Cervidae
Γένος
Αμερικάνικη έλαφος
Επιστημονικό όνομα
Άλκη άλκη

Κατάσταση διατήρησης Moose:

Λιγότερη ανησυχία

Τοποθεσία Moose:

Ευρασία
Ευρώπη
Βόρεια Αμερική

Γεγονότα άλκη

Κύριο θήραμα
Χόρτο, κλαδιά, Pondweed
Βιότοπο
Δασικές περιοχές κοντά στην αρκτική τούνδρα
Αρπακτικά
Άνθρωπος, αρκούδα, λύκοι
Διατροφή
Φυτοφαγο ζωο
Μέσο μέγεθος απορριμμάτων
1
ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
  • Αγέλη
Αγαπημένο φαγητό
Γρασίδι
Τύπος
Θηλαστικό ζώο
Σύνθημα
Ανανεώνει ότι είναι τεράστια κέρατα κάθε χρόνο!

Φυσικά χαρακτηριστικά αλκών

Χρώμα
  • καφέ
  • Γκρί
  • Έτσι
Τύπος δέρματος
Μαλλιά
Μέγιστη ταχύτητα
20 μίλια / ώρα
Διάρκεια ζωής
10-16 χρόνια
Βάρος
270-720 κιλά (600-1,580 λίβρες)

'Μεγαλύτερο από όλα τα είδη ελαφιών.'




Οι άλκες είναι το μεγαλύτερο από τα είδη ελαφιών και τα ψηλότερα θηλαστικά στη Βόρεια Αμερική. Βρίσκονται στις Η.Π.Α., τον Καναδά, την Ασία και την Ευρώπη, πλήρως ενήλικες ενήλικες που στέκονται έξι μέτρα από το έδαφος στον ώμο. Ταυτίζονται με μακριά πρόσωπα, ρύγχους που κρέμονται πάνω από τα πτερύγια τους και ένα χτύπημα δέρματος που ταλαντεύεται κάτω από το λαιμό τους. Οι αρσενικές άλκες μεγαλώνουν τεράστια ελαφόκερες έως και έξι πόδια πλάτος από το ένα άκρο στο άλλο.



5 Απίστευτα άλκη

  • Οι ενήλικες αρσενικές άλκες ζυγίζουν μεταξύ 1200 και 1800 λίβρες
  • Το προσδόκιμο ζωής για μια άλκη στην άγρια ​​φύση είναι 15 έως 20 χρόνια
  • Οι άλκες τρέφονται με χερσαία και υδρόβια φυτά
  • Οι οπλές αλκών λειτουργούν σαν χιονοπέδιλα σε σκληρά χειμερινά κλίματα
  • Παρόλο που φαίνεται αδέξια, οι άλκες μπορούν να φτάσουν έως και 35 μίλια την ώρα

Επιστημονικό όνομα Moose

Συνήθως ονομάζονται άλκες στην Αμερική και άλκες στην Ευρώπη και την Ασία, αυτά τα μεγάλα ζώα φέρουν το επιστημονικό όνομα «Alces alces». Ως θηλαστικά, ανήκουν στην σειρά Artiodactyla, οικογένεια Cervidae και γένος Alces.

Η κοινή ονομασία «moose» έγινε αναγνωρισμένη αγγλική λέξη το αργότερο το 1606. Ο όρος αυτός προέρχεται από το αλγοκυνικό όνομα της γλώσσας «mo-swa» ή «moosh» με πιθανές επιρροές από πολλές άλλες γλώσσες.

Εμφάνιση και συμπεριφορά αλκών

Οι άλκες είναι πολύ μεγάλοι, ανθεκτικοί και ισχυροί. Στέκονται από την οπλή στον ώμο τόσο ψηλά όσο ένας ενήλικας άντρας, στα περίπου έξι πόδια. Τα οστά τους είναι μεγάλα και μυώδη σώματα. Τα θηλυκά είναι μικρότερα από τα αρσενικά, συνήθως ζυγίζουν από 800 έως 1200 κιλά ως ενήλικες. Αν και μπορούν να μεγαλώσουν, οι άνδρες ενήλικες κυμαίνονται από 1200 έως 1600 λίβρες, κατά μέσο όρο.

Αυτά τα ζώα ζουν σε αγέλες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου στην άγρια ​​φύση, αν και συνήθως φαίνονται μοναχικά ή σε απόσταση από άλλα μέλη της αγέλης. Στην πραγματικότητα, είναι τα πιο μοναχικά και αντικοινωνικά ζώα στην άγρια ​​φύση, εκτός της αναπαραγωγής. Κατά τη διάρκεια της εποχής ζευγαρώματος, τα αρσενικά σχηματίζουν τα δικά τους κοπάδια θηλυκών που ονομάζονται «κοπάδια harem». Τα αρσενικά μάχονται μεταξύ τους για το δικαίωμα να ζευγαρώσουν με χαρέμι.

Η γούνα άλκη έχει ανοιχτό καφέ έως σκούρο καφέ χρώμα, καλύπτοντάς τα εύκολα στο περιβάλλον τους. Αυτή η γούνα είναι μακριά και παχιά, με κάθε τρίχα να είναι κοίλη για να βοηθήσει στη ζεστασιά. Τα πόδια τους είναι μακριά, με το μπροστινό ζευγάρι να είναι ελαφρώς μακρύτερο από το πίσω μέρος. Αυτό κάνει τις άλκες να φαίνονται αδέξιες και αδέξιες. Όμως, τα μακρύτερα μπροστινά πόδια τους βοηθούν να κολλάνε πάνω από συντρίμμια δασών, όπως πεσμένα δέντρα και κλαδιά.

Το κεφάλι των αλκών είναι μακρύ σαν άλογο , αλλά διαθέτει μεγεθυμένη μύτη και άνω χείλος. Τα αυτιά τους είναι μικρά, όπως και η ουρά τους. Η προσθήκη στην αστεία όψη τους είναι μια εμφάνιση humpback που προκαλείται από μεγάλους και δυνατούς μυς των ώμων. Στο λαιμό τους, χαλαρό δέρμα που ονομάζεται παγίδα.

Τα μεγάλα, πλατιά και επίπεδα κέρατα κάνουν την εμφάνιση μιας άλκης ακόμα πιο ξεχωριστή από τα άλλα μέλη της οικογένειας των ελαφιών. Μόνο τα αρσενικά έχουν αυτά τα ελαφόκερες που εκτείνονται μεταξύ τεσσάρων και έξι ποδιών σε πλήρη ανάπτυξη. Αυτά τα ελαφόκερες αρχίζουν να αναπτύσσονται στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού, καλυμμένα πρώτα από ένα ασαφές δέρμα που ονομάζεται βελούδο. Στο βελούδο υπάρχουν μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν θρεπτικά συστατικά στα κέρατα για να τα βοηθήσουν να μεγαλώσουν. Όταν τα ελαφόκερες σταματούν να αυξάνονται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αυτά τα αιμοφόρα αγγεία στεγνώνουν και το βελούδο αρχίζει να ρίχνει. Μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, τα ελαφόκερες αλκών αποκτούν τη χαρακτηριστική εμφάνιση του αποξηραμένου οστού. Ζυγίζουν έως και 40 κιλά και πέφτουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τροφές με άλκες όλη την ημέρα. Είναι πιο δραστήριοι την αυγή και το σούρουπο. Αν και δεν μπορούν να δουν πολύ καλά, έχουν μια εξαιρετική αίσθηση οσμής. Αυτά τα μεγάλα θηλαστικά ακούγονται επίσης καλά. Είναι δυνατοί κολυμβητές από λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση και μπορούν να φτάσουν την ταχύτητα κολύμβησης έως και έξι μίλια ανά ώρα. Οι άλκες βυθίζονται ακόμη και παραμείνουν κάτω από το νερό για έως και 30 δευτερόλεπτα κάθε φορά.

Οι άλκες είναι ήπιοι και ήρεμοι μόνοι τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Αλλά εάν ενοχλούνται από άλλα ζώα ή ανθρώπους, γίνονται επιθετικά. Αυτά τα θηλαστικά είναι εξαιρετικά εδαφικά και δεν διστάζουν να φορτίσουν σε κανέναν ή οτιδήποτε απειλεί το χώρο τους. Παρόλο που φαίνονται αδέξια και αργά, οι άλκες μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τους ανθρώπους. Σε μια μάχη εναντίον ενός από τους μεγαλύτερους θηρευτές τους, το καφέ αρκούδα , μια άλκη βάζει έναν καλό αγώνα. Μερικές φορές κερδίζουν. Για να επιτεθεί σε έναν αρπακτικό ή σε έναν άνθρωπο, οι άλκες κτυπούν επανειλημμένα τα πόδια τους στο απειλητικό πλάσμα και χρησιμοποιήστε τα κέρατα τους στην άμυνα.



Βιότοπος Άλκη

Οι άλκες ζουν σε όλες τις ψυχρότερες βόρειες περιοχές της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας, όπου υπάρχει ετήσια κάλυψη χιονιού. Δεν μπορούν να ζήσουν σε θερμοκρασίες άνω των 80 βαθμών, καθώς δεν ιδρώνουν. Τα τρόφιμα που τρώνε δημιουργούν πολλή θερμότητα στο σώμα κατά την πέψη.

Οι περιοχές έχουν υποείδος, το καθένα με μοναδικές προσαρμογές στο περιβάλλον τους. Οι άλκες της Βόρειας Αμερικής περιλαμβάνουν τις ανατολικές άλκες του Καναδά και τις βορειοανατολικές ΗΠΑ · τις βορειοδυτικές άλκες του κεντρικού Καναδά, τη Βόρεια Ντακότα, τη Μινεσότα και το Μίσιγκαν · Άλκες από την Αλάσκα του βορειοδυτικού Καναδά και την πολιτεία της Αλάσκας. και η άλκη Shiras των Η.Π.Α. και του Καναδά Rocky Mountains.

Στην Ευρώπη και την Ασία, ορισμένοι εμπειρογνώμονες των ζώων θεωρούν ότι η οικογένεια των αλκών περιέχει επίσης πολλά υποείδη. Αυτά τα ανεπίσημα υποείδη περιλαμβάνουν τις ευρωπαϊκές άλκες, τις άλκες της Σιβηρίας Γιακούτ, τις δυτικές Σιβηρικές Άλκες Ussuri και τις ανατολικές Σιβηρικές Άλκες Κολύμα.

Κάθε υποείδος της άλκας διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφία, το μέγεθος, τα χαρακτηριστικά του ελαφόκερου και τη γούνα. Τα μεγέθη του σώματος διαφέρουν λόγω τοπικής διατροφής και καταστάσεων. Η Αλάσκα και η ανατολική Σιβηρία έχουν τις μεγαλύτερες άλκες, με ταύρους που ζυγίζουν κατά μέσο όρο 1300 κιλά και ύψος έως και επτά πόδια στον ώμο. Το Ουαϊόμινγκ και η Μαντζουρία φιλοξενούν τις μικρότερες άλκες με ταύρους που ζυγίζουν μόλις 770 κιλά.

Διατροφή με άλκες

Οι άλκες είναι φυτοφάγα που βόσκουν από την αυγή έως το σούρουπο. Τρώνε έως και 70 κιλά βλάστησης την ημέρα. Ο βιότοπός τους αποτελείται από πλούσια σε φυτά περιβάλλοντα με θάμνους διαθέσιμους για σίτιση. Τα ζώα προτιμούν θάμνους που διαταράσσονται από δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες ή χιονοστιβάδες. Το καλοκαίρι, οι άλκες τρέφονται επίσης με υδρόβια βλάστηση. Μπήκαν στο νερό για να φτάσουν σε αυτά τα φυτά και ακόμη και βουτήξουν κάτω από το νερό για να φτάσουν σε αυτά. Αυτά τα μεγάλα θηλαστικά απολαμβάνουν ορυκτά γλείφματα.

Το χειμώνα, μπορείτε να βρείτε άλκες που τρώνε έλατα, yew και άλλα κωνοφόρα. Για να περάσετε από βαριές κουβέρτες χιονιού για φαγητό, τα κοπάδια αλκών ακολουθούν ένα σύστημα μονοπατιών που καταπατούν. Αυτά τα μονοπάτια σχηματίζουν μια «αυλή με άλκες».

Τα προτιμώμενα τρόφιμα στη διατροφή τους περιλαμβάνουν φλοιό, φύλλα, κλαδιά, κουκουνάρια, μπουμπούκια δέντρων, θάμνους και νούφαρα. Τα αγαπημένα είναι έλατα ιτιάς, ασπένου και βάλσαμου. Όταν τρώνε, το φαγητό τους περνά μέσα από τέσσερις θαλάμους στομάχου ως μέρος της πέψης. Ο πρώτος θάλαμος ζυμώνει το φαγητό και οι άλλοι τρεις θάλαμοι εκχυλίζουν θρεπτικά συστατικά. Αρέσει αγελάδες , οι άλκες «μασά το γαμπρό τους». Το Cud είναι παλινδρομικό φαγητό που μασάει για ένα χρονικό διάστημα πριν από την κατάποση.

Τα τρόφιμα που είναι δηλητηριώδη σε αυτά τα κατά τα άλλα εγκάρδια ζώα περιλαμβάνουν τα τσόκερ, το ευρωπαϊκό yew και τα ιαπωνικά yew. Τα φυτά αποδεικνύονται θανατηφόρα για τις άλκες επειδή τα φυτικά κύτταρα περιέχουν αέριο κυανιούχο. Μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση αυτών των φυτών η άλκη πεθαίνει. Δυστυχώς, αυτά τα δέντρα και οι θάμνοι είναι συνηθισμένοι στους φυτεμένους κήπους μέσω των περιοχών αλκών, όπως στην Αλάσκα.

Οι άλκες προτιμούν να τρώνε από φυτά στο επίπεδο του κεφαλιού ή του ώμου τους, ειδικά με έως και 40 κιλά βάρους ελαφόκερου στο κεφάλι τους. Για να φτάσουν σε άλλα επίπεδα φαγητού, έσκυψαν στα μπροστινά γόνατά τους ή απλώνονταν τα πόδια τους μακριά σαν καμηλοπάρδαλη.

Αρπακτικά και απειλές αλκών

Οι μεγαλύτερες απειλές για τις άλκες περιλαμβάνουν αρκούδες, λύκους, ανθρώπους και κρότωνες. Τόσο οι καφετιές όσο και οι μαύρες αρκούδες στοχεύουν τις άλκες ως πηγή γεύματος, ειδικά κατά την περίοδο της γέννησης. Μια άλκη παρέχει πολλά γεύματα για αυτούς τους μεγάλους θηρευτές. Μια άλκη κάνει επίσης έναν ελκυστικό μπουφέ για ένα πακέτο λύκων.

Για να αμυνθούν από αρπακτικά ζώα, όπως αρκούδες και λύκοι, οι άλκες μπορούν να φτάσουν έως και 35 μίλια την ώρα. Το τρέξιμο και το άλμα χρησιμοποιεί λίγη ενέργεια άλκη, αλλά πολλή ενέργεια για τους θηρευτές τους.

Όταν το βαθύ χιόνι καλύπτει το έδαφος, δεν μπορούν να τρέξουν γρήγορα. Αυτό συμβαίνει όταν χρησιμοποιούν μια άλλη αμυντική τακτική. Βρίσκουν σκληρό έδαφος με τη λιγότερη δυνατή ποσότητα χιονιού, όπως παγωμένες λίμνες ή περιοχές γης όπου έχει εκραγεί το χιόνι. Υποστηρίζουν επίσης τα δάση πυκνά με δέντρα για να κρατήσουν τους λύκους μακριά από τα οπίσθια έδρα τους. Εάν πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζώα ή τα πακέτα, φορτώνουν στους αρπακτικούς τους, κλωτσώντας τα πόδια τους με τρόπο που μπορεί να σκοτώσει τους λύκους και να αφήσει τις αρκούδες ζαλισμένες.

Μια άλλη άμυνα έναντι των θηρευτών πηγαίνει σε χαμηλά επίπεδα νερού, όχι σε βαθιά νερά όπου οι λύκοι μπορούν να κολυμπήσουν καλά. Οι λύκοι αγωνίζονται να επιτεθούν σε μια άλκη σε πιο ρηχά νερά.

Οι άνθρωποι κυνηγούν άλκες, αλλά συχνά χρειάζονται πολλές λήψεις για να κατεβούν μία άλκη. Στην πραγματικότητα, πολλοί κυνηγοί στη Σιβηρία προτιμούν να έρχονται ενάντια σε μια γκρίζα αρκούδα, σε αντίθεση με μια θυμωμένη άλκη.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τις παρασιτώσεις που ζουν οι άλκες. Σε έναν θερμότερο χειμώνα, οι πληθυσμοί τσιμπούρι αυξάνονται. Αυτά τα μικροσκοπικά παράσιτα μπορούν να εξαλείψουν ένα κοπάδι αλκών αποδυναμώνοντάς τους μέσω απώλειας αίματος. Πολλοί άλκες πεθαίνουν από αναιμία που προκαλείται από τσιμπούρια κάθε χρόνο. Προσπαθώντας να τρίβουμε τα τσιμπούρια από το σώμα τους αφήνει πολλές άλκες με τριχόπτωση σε μπαλώματα. Αυτό το σπασμένο παλτό οδηγεί σε υποθερμία το χειμώνα. Στο Νιού Χάμσαϊρ, οι βιολόγοι πιστώνουν μια πτώση 40% στον πληθυσμό των αλκών τα τελευταία 10 χρόνια σε τσιμπούρια και άλλα παράσιτα όπως αυτά.



Αναπαραγωγή αλκών, μωρά και διάρκεια ζωής

Στις αρχές του φθινοπώρου, οι αρσενικές άλκες αρχίζουν να σχηματίζουν κοπάδια χαρέμι ​​θηλυκών έτοιμων να ζευγαρώσουν. Αυτά τα θηλυκά προσελκύουν τα αρσενικά χρησιμοποιώντας ένα δυνατό άρωμα και βαθιές κλήσεις. Τα αρσενικά μερικές φορές προκαλούν το ένα το άλλο για το δικαίωμα ζευγαρώματος με χαρέμι. Αυτές οι προκλήσεις περιλαμβάνουν τη χρήση των ελαφόκερων τους ως ένδειξη απειλής. Μπορούν επίσης να ωθήσουν ο ένας τον άλλον με τα κέρατα τους σε έναν αγώνα. Αλλά οι μάχες συνήθως δεν γίνονται πολύ σοβαροί επειδή τα κέρατα μπορούν να πιαστούν μαζί, οδηγώντας σε θάνατο και των δύο ταύρων. Στο τέλος αυτών των προκλήσεων, η κυρίαρχη άλκη παραμένει με το κοπάδι και ο υποτακτικός ηττημένος του αγώνα αγωνίζεται μακριά.

Οι θηλυκές άλκες γεννούν ένα μωρό την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Μερικές φορές μια άλκη μπορεί να φέρει δίδυμα ή ακόμη και τρίδυμα. Αλλά οι περισσότερες γεννήσεις είναι μόνο ένα μοσχάρι. Τα μοσχάρια σηκώνονται την πρώτη μέρα και κολυμπούν καλά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Σε ηλικία περίπου έξι μηνών, τα μοσχάρια απογαλακτίζονται από τις μητέρες τους. Αλλά παραμένουν με τη μητέρα τους μέχρι να αποκτήσει άλλο μοσχάρι την επόμενη σεζόν ζευγαρώματος. Οι άλκες είναι πολύ επιθετικοί στην προστασία των νέων τους. Στην πραγματικότητα, οι άλκες ταύρων χρεώνουν ακόμη και ανθρώπους ή άλλες απειλές κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος και πριν από τη γέννηση των νέων τους.

Το να είσαι μόσχος μοσχάρι είναι επικίνδυνο. Οι αρκούδες και οι λύκοι απολαμβάνουν το κρέας άλκη ως μέρος της διατροφής τους. Περίπου τα μισά μοσχάρια πεθαίνουν λόγω αυτών των επιθέσεων σε ζώα πριν από την ηλικία των έξι εβδομάδων. Σε ηλικία τεσσάρων έως έξι ετών, εάν ζουν τόσο πολύ, ένα μοσχάρι αλκών μεγαλώνει πλήρως. Αλλά όταν ζουν στο πλήρες μέγεθός τους, οι περισσότεροι επιβιώνουν στα γηρατειά. Οι άλκες ενηλίκων απολαμβάνουν ποσοστό επιβίωσης 95%. Συνήθως ζουν 15 έως 20 χρόνια στην άγρια ​​φύση.

Πληθυσμός αλκών

Οι άλκες αποδεικνύονται εγκάρδια πλάσματα. Αυτό διατηρεί τους πληθυσμούς υψηλούς. Υπάρχουν μόνο 500.000 έως ένα εκατομμύριο άλκες στον Καναδά, μόνοι τους. Στο Newfoundland, οι άλκες εισήχθησαν στην περιοχή το 1900. Τέσσερις άλκες που τοποθετήθηκαν σε αυτήν την περιοχή εκείνη την εποχή αναπαράγονταν αποτελεσματικά και τώρα υπάρχουν πάνω από 150.000 από αυτούς τους αρχικούς γονείς.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν περίπου 300.000 άλκες. Από αυτούς, 200.000 ζουν στην Αλάσκα. Οι άλκες ζουν επίσης στη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Λετονία, την Εσθονία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Ρωσία. Η κατάσταση διατήρησής τους παγκοσμίως αναφέρεται ως λιγότερο ανησυχητική και αυξάνεται σε αριθμό.

Δείτε και τα 40 ζώα που ξεκινούν με Μ

Πηγές
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide to the World Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Η παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια των ζώων
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Η Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Ο άτλας των απειλούμενων ειδών
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Εικονογραφημένη Εγκυκλοπαίδεια Ζώων
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Εγκυκλοπαίδεια Ζώων
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Η εγκυκλοπαίδεια των θηλαστικών

Ενδιαφέροντα Άρθρα