Impala

Επιστημονική ταξινόμηση Impala

Βασίλειο
Animalia
Ζωολογική διαίρεσις
Χορδάτα
Τάξη
Μαμαλία
Σειρά
Artiodactyla
Οικογένεια
Bovidae
Γένος
Aepyceros
Επιστημονικό όνομα
Aepyceros Melampus

Κατάσταση διατήρησης Impala:

Λιγότερη ανησυχία

Τοποθεσία Impala:

Αφρική

Γεγονότα Impala

Κύριο θήραμα
Γρασίδι, σπόροι, λουλούδια
Βιότοπο
Δασώδης σαβάνα και πυκνή θάμνος
Αρπακτικά
Hyena, Lion, Crocodile
Διατροφή
Φυτοφαγο ζωο
Μέσο μέγεθος απορριμμάτων
1
ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
  • Αγέλη
Αγαπημένο φαγητό
Γρασίδι
Τύπος
Θηλαστικό ζώο
Σύνθημα
Σε θέση να πηδήξει πάνω από 10 πόδια ύψος

Φυσικά χαρακτηριστικά του Impala

Χρώμα
  • καφέ
  • άσπρο
  • Έτσι
Τύπος δέρματος
Γούνα
Μέγιστη ταχύτητα
30 μίλια / ώρα
Διάρκεια ζωής
12-15 χρόνια
Βάρος
37-75 κιλά (81,6-165 λίβρες)

Όταν τρομάζει, ένα ζώο impala μπορεί να πηδήξει ύψος έως και 10 πόδια.



Το Impala ζει στα ελαφρά δάση και τη σαβάνα της νότιας και ανατολικής Αφρικής. Αυτές οι μεσαίου μεγέθους αντιλόπες ταξιδεύουν και μαζεύονται σε κοπάδια εκατοντάδων κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών. Οι βροχές φέρνουν μια γενναιοδωρία χόρτα, βλαστούς, βότανα, θάμνους και θάμνους για τη βόσκηση τους. Κατά την περίοδο της ξηρασίας, αυτά τα κοπάδια συνεργάζονται για να βρουν φαγητό σε μια διαδικασία που ονομάζεται «περιήγηση», ως μέρος της οποίας τρώνε φύλλα, κλαδιά και βλάστηση με μεγαλύτερη ανάπτυξη.



Κορυφαία γεγονότα της Impala

  • Με ύψος έως 39 ίντσες, το impala έχει μέγεθος περίπου ενός μεγάλου σκύλου
  • Τα αρσενικά κέρατα impala μπορούν να αναπτυχθούν στο ίδιο μήκος με το ύψος του σώματός τους
  • Το Impala είναι φυτοφάγα

Επιστημονικό όνομα Impala

Η Impala έχει το επιστημονικό όνομα Aepyceros melampus. Αυτό το όνομα προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά, με την Aepyceros που σημαίνει «ψηλά κέρατα» και το melampus που σημαίνει «μαύρο πόδι». Το κοινό όνομα impala είναι από τη γλώσσα Zulu.

Οι Impala ανήκουν στο βασίλειο Animalia, το phylum Chordata και την τάξη Mammalia. Μαζί με τα βοοειδή, αντιλόπες , πρόβατο , κατσίκες , βουβάλι και βόνασος ανήκουν στην οικογένεια Bovidae. Όλα αυτά τα βοοειδή έχουν οπλές και κέρατα. Τα κέρατα διαφέρουν από τα ελάφια, ωστόσο, καθώς μεγαλώνουν από το μπροστινό μέρος του κρανίου του ζώου και δεν ρίχνουν ούτε κλαδιά.

Impala Εμφάνιση & Συμπεριφορά

Το Impala έχει ως επί το πλείστον κόκκινο-καφέ γούνα που τους βοηθά να κρυφτούν ανάμεσα σε βούρτσα. Αλλά έχουν λευκό χρώμα στις κοιλιές, τα πτερύγια, τα χείλη, τα εσωτερικά αυτιά, τα φρύδια και τις ουρές τους. Η ουρά και η πίσω πλευρά του ζώου διαθέτουν επίσης μια σειρά από μαύρες ρίγες που σχηματίζουν το γράμμα «Μ.» Διαφορετικά, έχουν περισσότερο μαύρο στα μέτωπά τους, τους μηρούς και τις άκρες των αυτιών τους.

Τα θηλυκά impala, που ονομάζονται προβατίνες, δεν έχουν κέρατα. Αλλά τα αρσενικά, τα κριάρια, μεγαλώνουν καμπύλα κέρατα με αξιοσημείωτη στριμμένη εμφάνιση λόγω των κορυφογραμμών. Αυτά τα κέρατα είναι μαύρα και μεγαλώνουν έως και 36 ίντσες.

Τα αρσενικά έχουν ύψος μεταξύ 30 και 36 ίντσες από τις οπλές μέχρι τους ώμους τους. Τα θηλυκά μεγαλώνουν σε μικρότερο εύρος από 28 έως 33 ίντσες. Το μήκος τους από το κεφάλι τους έως τη βάση της ουράς τους κυμαίνεται μεταξύ 47 και 63 ιντσών, και για τα δύο φύλα. Μια ουρά impala προσθέτει μεταξύ 12 και 18 ίντσες περισσότερο στο μήκος τους. Το βάρος είναι συνήθως 88 έως 99 λίβρες για τις γυναίκες και 132 έως 143 λίβρες για τους άνδρες.

Τα άκρα Impala είναι μακρά, λεπτά και χαριτωμένα με αδένες αρώματος στους αστραγάλους. Αυτά τα πόδια τους βοηθούν να πηδήξουν σε μήκος έως 30 πόδια ή ύψος έως και 10 πόδια.

Το Impala συνήθως κολλάει σε κοπάδια 100 έως 200 ζώων. Για την περίοδο της ξηρασίας, αυτά τα κοπάδια περιλαμβάνουν τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά που εργάζονται μαζί για να βρουν τροφή. Όταν ξεκινά η υγρή περίοδος, το κοπάδι χωρίζεται σε ένα αρσενικό κοπάδι και ένα θηλυκό κοπάδι. Αυτές οι νέες ομάδες βόσκουν τα άφθονα χόρτα και την άλλη βλάστηση.



Οικότοπος Impala

Η Impala προτιμά να ζει κοντά σε πηγή νερού σε δασικές εκτάσεις, λιβάδια και σαβάνα της Αφρικής. Στην Αφρική, αυτά τα ζώα εξακολουθούν να ζουν σε όλη την Κένυα, Μποτσουάνα, Αγκόλα, Μαλάουι, Ζιμπάμπουε, Ζάμπια, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Ρουάντα, Νότια Αφρική, Σουαζιλάνδη, Ουγκάντα, Ζαΐρ και Τανζανία. Τα κοπάδια άρχισαν πρόσφατα να ζουν στη Γκαμπόν. Αλλά στο Μπουρούντι, τα τοπικά impala έχουν εξαφανιστεί.

Δίαιτα Impala

Το Impala αποδεικνύεται εξαιρετικά προσαρμόσιμο φυτοφάγο. Αλλάζουν τη διατροφή τους ανάλογα με τη βλάστηση που υπάρχει γύρω τους. Προτιμούν να τρώνε φρέσκο ​​γρασίδι. Αλλά στη συνέχεια θα βασίζονται σε πολλούς τύπους φυλλώματος, συμπεριλαμβανομένων των βοτάνων και των βλαστών, όταν δεν υπάρχει γρασίδι. Άλλα τρόφιμα που τρώνε περιλαμβάνουν θάμνους, θάμνους, φρούτα και λοβό ακακίας.

Όπως και η γάτα κατοικίδιων ζώων σας, η impala είναι επιλεκτική για το νερό που πίνουν. Προτιμούν τη λίμνη ή το νερό του ποταμού, από τις σκοτεινές λίμνες ή τις λακκούβες. Αλλά μπορούν επίσης να τρώνε αρκετή πράσινη βλάστηση για να διατηρούνται ενυδατωμένοι.

Αρπακτικά & απειλές Impala

Οι πρωταρχικοί θηρευτές του impala περιλαμβάνουν τα ζώα καταδίωξης λιοντάρια , λεοπάρδαλες , τσιτάχ , ύαινες και άγρια ​​σκυλιά . Αλλά πολλοί χάνουν επίσης τη ζωή τους τσακάλι , του ανθρώπου, αετοί , κυνηγετικά σκυλιά και καράκα. Όταν το ζώο προσπαθεί να πιει νερό από ένα ποτάμι ή δεν δώσουν προσοχή, μια impala μπορεί να γίνει γεύμα για έναν πεινασμένο κροκόδειλο του Νείλου.

Το καταγεγραμμένο impala είναι συνήθως αυτό που απορροφήθηκε από τις δικές του σκέψεις κατά τη βοσκή. Τείνουν να σταματήσουν να δίνουν προσοχή στο περιβάλλον τους όταν βρίσκονται σε χαμηλή βούρτσα, όπου πολλοί αρπακτικοί τους κυνηγούν και τους εκπλήσσουν. Όταν βγαίνουν στο ύπαιθρο, παραμένουν ενήμεροι και ενεργούν γρήγορα για να ξεφύγουν από τον κίνδυνο.

Το πηδώντας προς τα πάνω είναι το 'pronking', μια συμπεριφορά που μπερδεύει τους θηρευτές των ζώων. Μπορεί να λειτουργήσει σε ανθρώπινους κυνηγούς που στη συνέχεια αγωνίζονται να ευθυγραμμίσουν ένα γρήγορο και υψηλό άλτη. Όταν ένας αρπακτικός πλησιάζει, όλα τα impala στο κοπάδι αρχίζουν να δημιουργούν μια συγκεχυμένη σκηνή. Εάν το pronking αποτύχει να απομακρύνει τους θηρευτές, το impala διασκορπίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις και κρύβεται με χαμηλή βούρτσα και θάμνους. Εκτός από αυτό το κάθετο άλμα έως και 10 πόδια στον αέρα, το impala μπορεί να πηδήξει έως και 30 πόδια προς τα έξω και πάνω από θάμνους και άλλα εμπόδια.



Αναπαραγωγή Impala, μωρά και διάρκεια ζωής

Εκτός από το ότι σηματοδοτεί την αύξηση της άφθονης τροφής για την impala, η περίοδος των βροχών σηματοδοτεί επίσης χρόνο για τους άνδρες να ανταγωνίζονται για κυριαρχία στην περιοχή. Το ενιαίο κοπάδι της ξηρασίας διαχωρίζεται σε δύο κοπάδια, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό γκρουπ.

Μετά τον διαχωρισμό, τα πιο κυρίαρχα αρσενικά ψεκάζουν ούρα και κόπρανα για να κάνουν την παρουσία τους γνωστή και να σηματοδοτούν τη γη τους. Χρησιμοποιώντας τα μακριά, αδρανώς κέρατα τους, τα αρσενικά προκαλούν ο ένας τον άλλον για να αποδείξουν τη δύναμή τους. Μερικά από τα αρσενικά βρίσκουν μια περιοχή και κοπάδι όσο περισσότερα θηλυκά μπορούν σε αυτό το έδαφος. Μόλις έφτασαν στην επικράτειά τους με μια ομάδα δελεασμένων γυναικών, τα κυρίαρχα αρσενικά ζευγάρια ενώ χρησιμοποιούσαν τα κέρατά τους για να απειλήσουν τους εισερχόμενους αντιπάλους τους.

Για να προσελκύσουν γυναίκες, τα κυρίαρχα αρσενικά ασχολούνται με την αναλαμπή της γλώσσας. Αυτό σημαίνει ότι αναβοσβήνουν τις γλώσσες τους στα θηλυκά που ομαδοποιούνται μαζί για να περπατήσουν στο αρσενικό κοπάδι. Τα μη κυρίαρχα αρσενικά στην περιοχή δείχνουν την αντίθεσή τους σε αυτήν τη σκηνή τρέχοντας μακριά ή αναβοσβήνοντας τις γλώσσες τους πεισματικά.

Τα αρσενικά δεν καταφέρνουν να επιτύχουν υποχώρηση κυριαρχίας κοπαδιών σε αγέλη αγάμων. Μπορούν να προκαλέσουν αντιπάλους καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν. Φυσικά, τα νεότερα, τα μεγαλύτερα και τα πιο αδύναμα αρσενικά συνήθως μένουν με τους εργένηδες για βοσκή έως ότου το κοπάδι επανέλθει μαζί ως μία ενότητα για την περίοδο της ξηρασίας.

Μετά το επιτυχημένο ζευγάρωμα, τα θηλυκά γεννούν περίπου 11 κιλά ελάφι μετά από περίπου επτά μήνες κύησης. Μπορούν να γεννήσουν μέχρι τον οκτώ μήνα, εάν οι συνθήκες δεν είναι σωστές για την ασφάλεια του fawn.

Οι περισσότερες γεννήσεις αφορούν μόνο ένα μωρό. Η μητέρα και το νεογέννητο ελαφάκι μένουν μαζί σε μια απομονωμένη περιοχή για αρκετές ημέρες. Στη συνέχεια, η μητέρα φεύγει κάθε μέρα για να είναι με το κοπάδι, επιστρέφοντας στο κρησφύγετο του fawn για νοσοκόμα. Τελικά, και οι δύο ενώνουν το θηλυκό κοπάδι και άλλους απογόνους όπου οι ελαφάκι νοσηλεύουν για τέσσερις έως έξι μήνες πριν από τον απογαλακτισμό.

Όπως οι άνθρωποι που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο σε νεαρή ηλικία, τα απογαλακτισμένα fawns ζουν σε μια υποομάδα του κοπαδιού που ονομάζεται φυτώριο. Όταν ωριμάσουν σε ηλικία περίπου ενός έτους, τα θηλυκά αυτής της ομάδας μένουν στο κοπάδι. Όμως, τα αρσενικά πρέπει να συμμετάσχουν σε μια ομάδα bachelor.

Η Impala ζει για 12 έως 15 χρόνια στην άγρια ​​φύση. Όμως, σε αιχμαλωσία και χωρίς αρπακτικά, ξηρασία ή ασθένεια, πολλοί ζουν πέρα ​​από την ηλικία των 20 ετών.

Πληθυσμός Impala

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) απαριθμεί το impala ως το λιγότερο ανησυχητικό, όσον αφορά τη διατήρηση. Αυτό σημαίνει ότι διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο εξαφάνισης αυτήν τη στιγμή.

Περίπου δύο εκατομμύρια impala ζουν στην άγρια ​​φύση ή σε ιδιωτική γη σήμερα. Περίπου το ένα τέταρτο ζει σε προστατευόμενες περιοχές στη Μποτσουάνα, την Κένυα, τη Νότια Αφρική, την Τανζανία, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε. Ο πληθυσμός παραμένει σταθερός, με εξαίρεση ένα υποείδος μαύρου προσώπου της νοτιοδυτικής Αγκόλας και του Καοκόλαντ στη βορειοδυτική Ναμίμπια, το οποίο επί του παρόντος περιλαμβάνει μόνο 1000 ζώα. Για να βοηθήσουν το υποείδος με μαύρα πρόσωπα να αποκαταστήσει τον πληθυσμό του, ορισμένα προστατεύονται σε ιδιωτικές εκμεταλλεύσεις στη Ναμίμπια και στο Εθνικό Πάρκο Etosha.

Δείτε όλα τα 14 ζώα που ξεκινούν με I

Ενδιαφέροντα Άρθρα