Ορεινός γορίλλας

Επιστημονική ταξινόμηση Mountain Gorilla

Βασίλειο
Animalia
Ζωολογική διαίρεσις
Χορδάτα
Τάξη
Μαμαλία
Σειρά
Πρωτεύοντες
Οικογένεια
Hominidae
Γένος
Γορίλλας
Επιστημονικό όνομα
Gorilla Berengei Berengei

Κατάσταση συντήρησης Mountain Gorilla:

Υπο ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Τοποθεσία Gorilla Mountain:

Αφρική

Γεγονότα βουνών γορίλλας

Κύριο θήραμα
Φύλλα, σπόροι, βότανα
Βιότοπο
Τροπικά δάση και ζούγκλες σε ορεινές περιοχές
Αρπακτικά
Άνθρωπος, Λεοπάρδαλη
Διατροφή
Omnivore
Μέσο μέγεθος απορριμμάτων
1
ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
  • Κοινωνικός
Αγαπημένο φαγητό
Φύλλα
Τύπος
Θηλαστικό ζώο
Σύνθημα
Απομονωμένοι πληθυσμοί βρέθηκαν στα βουνά!

Φυσικά χαρακτηριστικά του ορεινού γορίλλα

Χρώμα
  • καφέ
  • Γκρί
  • Μαύρος
Τύπος δέρματος
Μαλλιά
Μέγιστη ταχύτητα
25 μίλια / ώρα
Διάρκεια ζωής
35-50 χρόνια
Βάρος
204-227 κιλά (450-500 λίβρες)

Μεγάλο αλλά απαλό, άγριο αλλά συμπονετικό, ο ορεινός γορίλλας είναι μια ενδιαφέρουσα αντίθεση των άκρων.



Αυτοί οι μεγάλοι ξυλεία γίγαντες κατοικούν βαθιά μέσα στα σύννεφα της κεντρικής Αφρικής. Οι ορεινοί γορίλες παρουσιάζουν έντονη νοημοσύνη και πλούσια συναισθηματική και κοινωνική ζωή. Ως ένας από τους πιο στενούς συγγενείς της ανθρωπότητας, προσφέρουν μια συναρπαστική ματιά στη δική μας εξέλιξη και εξέλιξη. Παρά την ειρηνική τους ύπαρξη, ωστόσο, οι ορεινοί γορίλες απειλούνται τώρα από την ανθρώπινη καταπάτηση και την κλιματική αλλαγή.



Γεγονότα βουνών γορίλλας

  • Με βάση ένα μέτρο μεγέθους γονιδιώματος, οι γορίλες μοιράζονται περίπου το 98,4% του ίδιου DNA με τους ανθρώπους. Αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τις ομοιότητες 98,7% μεταξύ των χιμπατζήδων και των ανθρώπων.
  • Οι μεμονωμένοι ορεινοί γορίλες μπορούν να αναγνωριστούν από το σχήμα και τα σχέδια της μύτης τους, όπως και οι άνθρωποι που μπορούν να αναγνωριστούν από τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Κανένας δύο γορίλλας δεν έχει τα ίδια μοτίβα.
  • Λόγω της ασημένιας τρίχας των μαλλιών κατά μήκος της πλάτης των ενήλικων ορεινών γορίλλων, είναι επίσης συνήθως γνωστές ως ασημένια πλάτη.
  • Οι γορίλες του μωρού προσκολλώνται στη μητέρα τους για τα πρώτα δύο ή τρία χρόνια της ζωής τους.
  • Το άρωμα είναι μια σημαντική πτυχή της επικοινωνίας γορίλλων. Οι μυρωδιές μπορούν να σηματοδοτήσουν κοντινές απειλές από αρπακτικά ζώα ή την αναπαραγωγική διαθεσιμότητα των θηλυκών.

Επιστημονικό όνομα Mountain Gorilla

Το επιστημονικό όνομα του γορίλλα του βουνού είναιGorilla beringei beringei. Είναι στην πραγματικότητα ένα από τα δύο υποείδη του ανατολικός γορίλλας - το άλλο είναι το ανατολικός χαμηλός γορίλλας ή ο γορίλλας του Grauer. Αν και το ίδιο είδος, διαχωρίζονται από τις γεωγραφικές προτιμήσεις και τείνουν να μην διασταυρώνονται.

Το πλησιέστερο σχετικό ζωντανό είδος είναι το δυτικός γορίλλας . Κάποτε ταξινομήθηκε ως τρίτο υποείδος στην ομάδα του ανατολικού γορίλλα, αλλά η γενετική ανάλυση αποκάλυψε αρκετή διαφορά για να δικαιολογήσει έναν ξεχωριστό χαρακτηρισμό ειδών.

Ο ορεινός γορίλλας ανήκει στην ίδια οικογένεια,Hominidae, όπως το χιμπατζήδες , οραγγουτάνοι , και του ανθρώπου , καθιστώντας το κάπως μακρινό ξάδελφο για εμάς. Αν και είναι δύσκολο να δοθεί μια ακριβής ημερομηνία, οι κοινοί πρόγονοι ανθρώπων και γορίλλων φάνηκαν να έχουν χωρίσει πριν από εννέα έως δέκα εκατομμύρια χρόνια. Αυτή είναι η κατά προσέγγιση χρονική στιγμή που οι γορίλες και οι ανθρώπινες εξελικτικές γενεές αποκλίνουν.

Ορεινή εμφάνιση γορίλλας

Ο ορεινός γορίλλας είναι ένας μεγάλος πρωταρχικός πρωτεύων με μακριά χέρια, μια επίπεδη μύτη, μια επιμήκη, σχεδόν κωνική κεφαλή και μια μεγάλη, πρησμένη κοιλιά. Τα μαλλιά του έχουν σχεδόν τελείως μαύρο ή καστανό χρώμα, αλλά τα μεγαλύτερα αρσενικά έχουν επίσης ένα ασημί ή λευκό ραβδί στο πίσω μέρος. Τα πόδια, τα χέρια, το πρόσωπο και το στήθος είναι εντελώς φαλακρό.

Σε σύγκριση με το στενά σχετικό υποείδος της ανατολικής πεδιάδας, ο γορίλλας του βουνού έχει μακρύτερα μαλλιά, μικρότερα χέρια και μεγαλύτερη σωματική διάπλαση. Αυτό τους επιτρέπει να ζουν σε ψυχρότερες συνθήκες που μερικές φορές πέφτουν κάτω από την κατάψυξη τη νύχτα.

Ο τυπικός γορίλλας του βουνού έχει ύψος περίπου τέσσερα έως έξι πόδια όταν στέκεται στα δύο πόδια του. Πρόκειται για το μέγεθος ενός τυπικού ατόμου. Ωστόσο, λόγω του τεράστιου όγκου τους, μπορούν να ζυγίσουν 300 έως 500 λίβρες. Ένας αρσενικός γορίλλας είναι συνήθως μεγαλύτερος από ένα θηλυκό και ζυγίζει έως και δύο φορές περισσότερο. Συνολικά, ο ορεινός γορίλλας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πρωτεύων στον κόσμο, πίσω από μόνο τον στενά συνδεδεμένο ανατολικό γορίλλα.



ορεινός γορίλλας (γορίλλας beringei beringei) πρόσωπο του βουνού γορίλλας σε πινέλο

Συμπεριφορά ορεινού γορίλλα

Ο ορεινός γορίλλας έχει μια μοναδική μέθοδο μετακίνησης γνωστή ως πεζοπορία. Αυτό σημαίνει ότι περπατάει και στα τέσσερα άκρα με τις αρθρώσεις του να κυρτώνουν στο έδαφος. Ωστόσο, είναι επίσης σε θέση να περπατά με δύο πόδια για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Τα χέρια του είναι πολύ επιδέξια και ικανά να πιάσουν, να σκίσουν και να τραβήξουν με ακρίβεια που ξεπερνούν μόνο τα ανθρώπινα όντα.

Όπως και άλλοι μεγάλοι πίθηκοι, ο γορίλλας του βουνού θεωρείται ένα από τα πιο έξυπνα πλάσματα του πλανήτη. Πιστεύεται ότι είναι ικανά για αυτοαναστοχασμό, χρήση εργαλείων και προσεκτικό σχεδιασμό. Έντονες μελέτες αιχμαλωτιζόμενων γορίλλων όπως το γνωστό «Koko» αποκάλυψαν ότι τα άτομα μπορούν να κατανοήσουν και να αναπτύξουν νοηματική γλώσσα με κάποια επάρκεια. Είναι επίσης εξαιρετικά κοινωνικά πλάσματα που μπορούν να γελάσουν, να θρηνούν και να αναπτύξουν ισχυρούς δεσμούς με τους άλλους. Η κοινωνική τους συμπεριφορά είναι πολύπλοκη και περίπλοκη. Ο καλλωπισμός είναι μια σημαντική πτυχή του κοινωνικού δεσμού. Όχι μόνο διατηρεί τους γορίλες απαλλαγμένους από βρωμιά και παράσιτα, αλλά ενισχύει επίσης σημαντικές σχέσεις εντός της ευρύτερης ομάδας.

Οι γορίλες ζουν σε μικρές ομάδες που ονομάζονται στρατεύματα που μερικές φορές μπορούν να ξεπεράσουν τα 20 άτομα. Αυτές οι ομάδες αποτελούνται από ένα μόνο κυρίαρχο αρσενικό, έναν αριθμό θηλυκών και τους νέους απογόνους. Το κυρίαρχο αρσενικό είναι ένας μεγαλύτερος ενήλικος που παρέχει οργάνωση και προστασία σε όλα τα μέλη. Έχει σχεδόν αποκλειστικά δικαιώματα αναπαραγωγής με τις γυναίκες. Αυτή η διαμόρφωση αναπαραγωγής είναι γνωστή ως χαρέμι. Μερικές φορές μερικά νεότερα αρσενικά (συνήθως ο γιος ή τα αδέλφια του ηγέτη) μπορούν να συνοδεύσουν την ομάδα, αλλά υποτάσσονται στο κυρίαρχο αρσενικό. Τα υποκείμενα αρσενικά είναι πιο πιθανό να διασκορπιστούν από το στρατό εάν δεν μπορούν να επιτύχουν αναπαραγωγική επιτυχία. Μπορούν να φύγουν από μόνα τους ή να σχηματίσουν προσωρινές ομάδες ανδρών πτυχιούχων.

Οι γορίλες έχουν μάλλον ήρεμη και ήπια προσωπικότητα τις περισσότερες φορές, αλλά αν αντιληφθούν μια απειλή, τότε τα αρσενικά μπορούν να γίνουν αρκετά επιθετικά χτυπώντας το στήθος και κάνοντας ένα τρομακτικό βρυχηθμό. Για να μεταδώσουν τις πολύπλοκες επιθυμίες και τα συναισθήματά τους, οι ορεινοί γορίλες έχουν περίπου 25 διαφορετικούς τύπους φωνητικών φωνών, εκφράζοντας τα πάντα, από συναγερμό έως περιέργεια. Και όπως οι άνθρωποι, η στάση του σώματος και η επαφή με τα μάτια βοηθούν στη διευκόλυνση της επικοινωνίας.

Ο γορίλλας είναι ένα επίγειο πλάσμα που κολλάει στη γη, αλλά έχει περιορισμένη ικανότητα να ανέβει σε δέντρα που θα υποστηρίξουν το βάρος του. Λόγω του μικρότερου μεγέθους τους, οι νεαροί γορίλες είναι κάπως έμπειροι ορειβάτες. Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά μπορούν να κοιμηθούν σε φωλιές στο έδαφος ή στα δέντρα. Ο ορεινός γορίλλας είναι πιο ενεργός κατά τη διάρκεια της ημέρας και κοιμάται τη νύχτα. Έχει επίσης διαλείπουσα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για ξεκούραση και χρόνο παιχνιδιού. Συνολικά, ολόκληρο το εύρος μιας μεμονωμένης ομάδας μπορεί να περιλαμβάνει έως και 16 τετραγωνικά μίλια.

Ορεινός βιότοπος γορίλλας

Ο ορεινός γορίλλας κατοικεί σε μια πολύ στενή περιοχή στην κεντρική Αφρική. Τα κύρια κέντρα πληθυσμού βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Mgahinga Gorilla και στο Εθνικό Πάρκο Bwindi αδιαπέραστο στην Ουγκάντα, καθώς και στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων στη Ρουάντα και στο Εθνικό Πάρκο Virunga στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το υποείδος προτιμά τις δασικές περιοχές των ορεινών οικοτόπων μεταξύ 8.000 και 13.000 ποδιών. Οι πιο συνηθισμένοι βιότοποί τους περιλαμβάνουν το τροπικό δάσος, το μπαμπού, τα λιβάδια και τα μικτά δάση.

Διατροφή Ορεινού Γορίλλα

Οι ορεινοί γορίλες γιορτάζουν πολλές διαφορετικές νόστιμες βλάστησεις, όπως ρίζες, φρούτα, λουλούδια, φύλλα και φλοιό δέντρων. Αν και σε μεγάλο βαθμό είναι φυτοφάγα, είναι γνωστό ότι τρώνε έντομα αν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές φαγητού. Η ακριβής σύνθεση της διατροφής εξαρτάται από την ποικιλία των διαθέσιμων τοπικών φυτών και δέντρων.

Οι γορίλες περνούν περίπου το ένα τέταρτο της ημέρας τους για να τρώνε πάνω από 75 κιλά φαγητού. Με τα μακρά έντερα και τους μοναδικούς γομφίους, είναι ειδικά προσαρμοσμένοι για φαγητό και διάσπαση φυτικής ύλης. Οι γορίλες διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη διασπορά σπόρων γύρω από το περιβάλλον.



Αρπακτικοί και απειλές του ορεινού γορίλλα

Λόγω του καθαρού μεγέθους και της αντοχής του, ο ορεινός γορίλλας έχει λίγους φυσικούς θηρευτές στη φύση. Μόνο μεγάλα ζώα όπως λεοπάρδαλες και κροκόδειλοι είναι γνωστό ότι σκοτώνουν τακτικά μοναχικούς γορίλες, ιδιαίτερα παιδιά και μωρά γορίλλων. Κανένας αρπακτικός δεν είναι αρκετά άγριος για να αναλάβει ένα ολόκληρο ενωμένο στρατό, ωστόσο.

Με λίγους φυσικούς θηρευτές, η μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωσή τους ήταν η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως ο πόλεμος, το παράνομο κυνήγι και η απώλεια ενδιαιτημάτων από την εξόρυξη, τη γεωργία και τη βιομηχανία. Ένας τύπος γεωργικής πρακτικής γνωστής ως κάθετο και κάψιμο, στον οποίο οι αγρότες εκκαθαρίζουν τη γη καίγοντας τη βλάστηση, είναι ιδιαίτερα επιζήμια για το βιότοπο του ορεινού γορίλλα. Και επειδή οι άνθρωποι και οι γορίλες είναι τόσο παρόμοιοι, δεν είναι ασυνήθιστο οι ασθένειες να κάνουν το άλμα μεταξύ ειδών σε στιγμές στενής επαφής. Η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει περαιτέρω την απειλή ενός μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστεί ο γορίλλας.

Λόγω της εύθραυστης κοινωνικής οργάνωσης των ορεινών γορίλλων, ο θάνατος των κορυφαίων ανδρών μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην ομάδα και να ξεδιπλώσει ολόκληρη την κοινωνική δομή. Εάν δεν υπάρχει αμέσως κατάλληλη αντικατάσταση για έναν ηγέτη, τότε η ομάδα μπορεί να διαχωριστεί μόνιμα.

Αναπαραγωγή ορεινών γορίλλων, μωρά και διάρκεια ζωής

Η αναπαραγωγή γορίλλας μοιράζεται πολλές κοινές πτυχές με την ανθρώπινη αναπαραγωγή. Οι γυναίκες έχουν την ίδια περίοδο κύησης εννέα μηνών. Τείνουν να γεννούν μόνο ένα βρέφος κάθε φορά. Και μπορούν να ζευγαρώσουν όλο το χρόνο αντί για μια συγκεκριμένη σεζόν. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι γορίλες μπορούν να γεννήσουν μόνο μία φορά κάθε αρκετά χρόνια λόγω των μεγαλύτερων χρόνων ανάπτυξης των απογόνων και του άγχους στο σώμα της μητέρας.

Σε σύγκριση με έναν πιο ώριμο γορίλλα, το νεογέννητο είναι εκπληκτικά μικρό. Ζυγίζει περίπου τέσσερα κιλά έξω από τη μήτρα. Από τη στιγμή της γέννησής του, ένα νεογέννητο είναι σχεδόν αχώριστο από τη μητέρα του, στην οποία θα προσκολληθεί για τα πρώτα δύο ή τρία χρόνια της ζωής του. Αυτό ισχύει επίσης για το πόσο καιρό χρειάζεται για να απογαλακτιστεί πλήρως το παιδί.

Για το μεγαλύτερο μέρος της εφηβείας που απομένει, ένας γορίλλας θα αρχίσει να μαθαίνει πολύτιμες επικοινωνίες και κοινωνικές δεξιότητες μέσω του συχνού παιχνιδιού όπως το κυνήγι και η πάλη. Η νοσηλεία και η φροντίδα είναι η πρωταρχική ευθύνη της μητέρας, αλλά ολόκληρο το στρατό συμμερίζεται το ενδιαφέρον για την ανατροφή του παιδιού.

Οι αρσενικοί γορίλες ξεκινούν τη ζωή των ενηλίκων τους με καθαρά μαύρα μαλλιά. Αυτό το χαρακτηριστικό τους έχει κερδίσει το όνομα blackbacks. Ωστόσο, τείνουν να αναπτύσσουν ασημένια τρίχες στην πλάτη και τους γοφούς τους σε ηλικία περίπου 12 ετών. Αυτά τα αρσενικά είναι γνωστά ως silverbacks. Προστατεύουν πολύ την αναπαραγωγική τους επιτυχία. Εάν ένα θηλυκό και το βρέφος της ενταχθούν σε μια νέα ομάδα, τότε το κυρίαρχο αρσενικό μπορεί να σκοτώσει το παιδί προκειμένου να ωθήσει το θηλυκό να αναπαράγεται ξανά, ώστε να μπορεί να αρχίσει να παράγει τα δικά του παιδιά.

Συνήθως διαρκεί τουλάχιστον μια δεκαετία προτού ένα άτομο φτάσει σε πλήρη σεξουαλική ωριμότητα. Συνολικά, ο ορεινός γορίλλας μπορεί να ζήσει περίπου 35 χρόνια στην άγρια ​​φύση, αλλά έχουν τεκμηριωθεί διάρκεια ζωής έως 50 ετών.

Ορεινός γορίλλας

Οι ορεινοί γορίλες κάποτε ήταν κάπως διαδεδομένοι στα βουνά της Κεντρικής Αφρικής, αλλά ο αριθμός των πληθυσμών μειώθηκε απότομα από τον 20ο αιώνα. Υπάρχουν περίπου χίλιοι ορεινοί γορίλες στον κόσμο (και περίπου 5.000 συνολικά μέλη του είδους του ανατολικού γορίλλα). Οι μισοί από αυτούς ζουν στα δάση του Virunga.

Χάρη στις προσεκτικές προσπάθειες διατήρησης, οι αριθμοί των ορεινών γορίλλων έχουν δείξει σημάδια βελτίωσης μετά την πτώση των αριθμών άκρως απειλούμενο επίπεδα. ο Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) Η κόκκινη λίστα τους αναφέρει τώρα ως ακριβώς υπο ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ . Ωστόσο, παραμένουν σε διαρκή κίνδυνο να χάσουν έδαφος από τις καταπατημένες απειλές.

Ένα πιο σταθερό πολιτικό κλίμα στην περιοχή θα βελτιώσει δραματικά τις προοπτικές για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση του υποείδους - και έτσι θα προσπαθούσε να σταματήσει η ανθρώπινη καταπάτηση και λαθροθηρία στην περιοχή. Οι αφρικανικές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο στη διατήρηση των εγγενών ειδών τους, δίνοντάς τους ελπίδα για πιθανό μέλλον.

Δείτε και τα 40 ζώα που ξεκινούν με Μ

Ενδιαφέροντα Άρθρα